Monitor schoonmaakbranche tweede kwartaal 2007

De omzet van de schoonmaakbranche was in het tweede kwartaal van 2007 bijna 5 procent hoger dan een jaar eerder. Dat is een aanzienlijk kleinere groei dan in het eerste kwartaal. Toch was de stemming onder de ondernemers positief en blijven de ondernemers optimistisch in hun verwachtingen voor het derde kwartaal van 2007.

Omzet blijft stijgen

De bedrijven in de schoonmaakbranche hebben hun omzet in het tweede kwartaal van 2007 voor de elfde keer op rij weten te vergroten ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Dit kwartaal was de omzet bijna 5 procent hoger. Dankzij de aanzienlijk grotere stijging in het eerste kwartaal, kwam de omzettoename over het eerste half jaar van 2007 op 6,5 procent uit.

De omzettoename van bedrijven die zich bezig houden met het schoonmaken van gebouwen lag in het tweede kwartaal net boven de 4 procent en was daarmee lager dan gemiddeld in de schoonmaakbranche. De omzet van de totale schoonmaakbranche groeide in het tweede kwartaal half zo snel als in de gehele zakelijke dienstverlening.

Omzetontwikkeling t.o.v. dezelfde periode het jaar ervoor

Omzetontwikkeling t.o.v. dezelfde periode het jaar ervoor 

Minder openstaande vacatures

In het tweede kwartaal van 2007 zijn er meer vacatures vervuld dan ontstaan. Het aantal openstaande vacatures in de schoonmaakbranche lag nog wel iets hoger dan in het tweede kwartaal van 2006. De stijging van het aantal openstaande vacatures was wel kleiner dan in het eerste kwartaal.

Aantal ontstane en vervulde vacatures

Aantal ontstane en vervulde vacatures 

Verdere toename orderontvangsten, positieve oordelen

Uit de conjunctuurtest van juli 2007 bleek dat de stemming onder de ondernemers verder is verbeterd. Ze ontvingen naar eigen zeggen in het tweede kwartaal van 2007 meer orders dan in het eerste kwartaal. Het oordeel over de orderontvangsten is dan ook verder verbeterd. De aan afnemers berekende afzetprijzen zijn eveneens gestegen. Ook de personeelssterkte is toegenomen. Het oordeel over het huidige economisch klimaat voor de onderneming was iets minder positief dan vorig kwartaal, maar de stemming onder de ondernemers is de laatste kwartalen sterk verbeterd.

Oordeel over orderontvangsten en economisch klimaat

Oordeel over orderontvangsten en economisch klimaat

Stijgende orderontvangsten en omzet verwacht

Voor het derde kwartaal van 2007 zijn de ondernemers optimistisch in hun verwachtingen. Ze verwachten weer een stijging in de omzet, door een verdere stijging van het aantal orders. De ondernemers verwachten geen veranderingen in de afzetprijzen. Het aantal ondernemers dat een uitbreiding verwacht van de personeelssterkte is toegenomen ten opzichte van vorig kwartaal. De optimistische ondernemers zijn per saldo duidelijk in de meerderheid. De verwachtingen van de branche komen overeen met de verwachtingen in de gehele zakelijke dienstensector.

Verwachting voor het derde kwartaal 2007

Verwachting voor het derde kwartaal 2007

Meer cijfers staan op de themapagina Financiële en zakelijke diensten