Monitor architecten en ingenieurs tweede kwartaal 2007

De omzet van de architecten- en ingenieursbureaus was in het tweede kwartaal weer hoger dan een jaar eerder. De stemming onder de ondernemers was nog altijd uiterst positief te noemen en de verwachtingen voor het derde kwartaal zijn zeer optimistisch.

Omzet weer hoger

De omzet van architecten- en ingenieursbureaus was in het tweede kwartaal van 2007 ruim 8 procent hoger dan in dezelfde periode een jaar eerder. De groei is iets lager dan in het voorgaande kwartaal, maar toch nog steeds hoog. In het eerste halfjaar van 2007 bedroeg de omzetgroei bijna 9 procent. Hiermee ligt de omzetgroei wel iets lager dan gemiddeld in de zakelijke dienstverlening, die vooral werd gedomineerd door de computer- en uitzendbranche.

Omzetontwikkeling t.o.v. dezelfde periode het jaar ervoor

Omzetontwikkeling t.o.v. dezelfde periode het jaar ervoor 

Ondernemers positief gestemd

Uit de Conjunctuurtest van juli 2007 bleek dat de ondernemers in deze branche zeer positief zijn gestemd. Volgens de ondernemers zijn er in het tweede kwartaal flink meer orders ontvangen ten opzichte van het eerste kwartaal. Ook de personeelssterkte is verder toegenomen. Het oordeel over het huidige economische klimaat was nog altijd zeer positief. De stemming is sinds 2005 sterk verbeterd.

Oordeel over orderontvangsten en economisch klimaat

Oordeel over orderontvangsten en economisch klimaat

Toename in ontvangen orders verwacht

Ook in de verwachtingen voor het derde kwartaal van 2007 zijn de ondernemers zeer optimistisch. Ze voorzien een verdere toename van de orderontvangsten, evenals een stijging van de afzetprijzen. Hieruit volgt dan ook de verwachting van een verdere toename van de omzet. Tevens verwachten ze een uitbreiding van de personeelssterkte. De ondernemers in deze branche zijn nog iets optimistischer in hun verwachtingen dan de gehele zakelijke dienstverlening.

Verwachtingvoor het derde kwartaal 2007

Verwachting voor het derde kwartaal 2007

Meer cijfers staan op de themapagina Financiële en zakelijke diensten.