Oordeel en verwachtingen: textiel-, kleding- en lederindustrie

Uit de Conjunctuurtest van augustus 2007 blijkt dat het beeld in de textiel-, kleding- en lederindustrie aanhoudend positief is. De orderontvangsten zijn gelijk gebleven, maar de oordelen zijn nog altijd positief. De ondernemers zijn ook optimistisch over de toekomstige productie. Daarentegen wordt geen verdere stijging van de toekomstige personeelssterkte verwacht.

Geen toename orderontvangsten, positieve oordelen

De orderontvangsten zijn volgens de ondernemers in juli gelijk gebleven. Het oordeel van de ondernemers over de orderontvangsten is wel licht verbeterd. Het oordeel over de voorraad gereed product is gelijk gebleven. De index orderpositie is iets gedaald en komt uit op 83,0 (juli 2000=100). Het oordeel over de orderpositie is echter flink verbeterd. Over de buitenlandse orderpositie is de tevredenheid onveranderd hoog. In 2007 wordt het beeld in deze branche bepaald door een positief sentiment van de ondernemers.

Orderpositie, oordeel 1 en index 2

Orderpositie, oordeel en index

1) oordeel orderpositie = saldo van het percentage ondernemers dat positief of negatief oordeelt
2) index orderpositie = ontvangen orders uitgedrukt in maanden werk, geïndexeerd

Ondernemers verwachten stijging productie

In juli is naar eigen zeggen van de ondernemers de productie niet verder toegenomen. Er wordt wel nog altijd een verdere stijging van de productie in de komende maanden voorzien. Ook verwacht men dat de verkoopprijzen zullen stijgen. De ondernemers verwachten geen verdere toename van de toekomstige personeelssterkte: per saldo verwacht 2 procent van de ondernemers zelfs een daling van de toekomstige personeelssterkte

Verwachting3 voor augustus tot en met oktober 2007

Verwachting voor augustus tot en met oktober 2007

3) saldo van het percentage ondernemers dat een toename of een afname verwacht