Oordeel en verwachtingen: papier- en grafische industrie

De Conjunctuurtest van augustus 2007 laat een iets optimistischer beeld zien in de papier- en grafische industrie. De orderontvangsten zijn in juli licht toegenomen. Voor de komende periode zijn de ondernemers optimistisch. Het algemene beeld in de branche kan als licht optimistisch worden omschreven.

Licht toegenomen orderontvangsten

De orderontvangsten zijn in juli licht toegenomen ten opzichte van juni. De ondernemers zijn over de orderontvangsten iets positiever gestemd dan vorige maand. De index van de orderpositie is iets gestegen en komt uit op 99,2 (juli 2000=100). Het oordeel over de orderpositie is echter onveranderd, net als het oordeel over de voorraad gereed product. De stemming in deze branche blijft maandelijks wisselend.

Orderpositie, oordeel 1 en index 2

Orderpositie, oordeel en index

1) oordeel orderpositie = saldo van het percentage ondernemers dat positief of negatief oordeelt
2) index orderpositie = ontvangen orders uitgedrukt in maanden werk, geïndexeerd

Flinke toename productie verwacht

De ondernemers realiseerden naar eigen zeggen in juli wederom een lagere productie dan een maand eerder, wat voor de tijd van het jaar echter niet ongewoon is. Voor augustus tot en met oktober verwachten de ondernemers daarentegen een flinke toename van de productie. Verder voorzien ze een stijging van de verkoopprijzen. De verwachting voor de personeelssterkte is verbeterd. De ondernemers voorzien een toename van personeelssterkte.

Verwachting3 augustus tot en met oktober 2007

Verwachting augustus tot en met oktober 2007

3) saldo van het percentage ondernemers dat een toename of een afname verwacht