Oordeel en verwachtingen: hout-, bouwmaterialen- en overige industrie

De Conjunctuurtest van augustus 2007 laat een verwachtingsvol beeld zien in de hout-, bouwmaterialen- en overige industrie. De orderontvangsten zijn licht toegenomen. Voor de komende maanden zijn de ondernemers zeer optimistisch: ze verwachten een zeer flinke toename van de productie, hogere afzetprijzen en een toename van de personeelssterkte. Het algemene beeld in de branche blijft duiden op optimisme.

Meer orders, iets minder positieve oordelen

De ondernemers ontvingen naar eigen zeggen in juli iets meer orders dan in juni. Het oordeel over de orderontvangsten is licht verslechterd, maar nog altijd positief te noemen. De index orderpositie was onveranderd 108,7 (juli 2000=100). De tevredenheid over deze orderpositie is licht verbeterd. Het oordeel over de buitenlandse orderpositie is echter licht verslechterd. Het oordeel over de voorraad gereed product is daarentegen verbeterd. De stemming in de branche is onder impulsen van de stijgende orderontvangsten in 2007 verder verbeterd.

Orderpositie, oordeel 1 en index 2

Orderpositie, oordeel en index

1) oordeel orderpositie = saldo van het percentage ondernemers dat positief of negatief oordeelt
2) index orderpositie = ontvangen orders uitgedrukt in maanden werk, geïndexeerd

Afgenomen productie, optimistische verwachtingen

Volgens de ondernemers is in juli de productie afgenomen ten opzichte van de voorgaande maand. De ondernemers zijn wel zeer optimistisch in hun verwachtingen. De ondernemers verwachten een flinke toename van de productie. De branche is verder overtuigd van een stijging van de afzetprijzen de komende maanden. Ook de verwachting over de personeelssterkte is positief, 22 procent van de ondernemers verwacht de personeelssterkte uit te breiden, tegenover 12 procent die een krimp voorziet. In hun verwachtingen zijn de ondernemers optimistischer dan de gehele industrie.

Verwachting3 voor augustus tot en met oktober 2007

Verwachting voor augustus tot en met oktober 2007

3) saldo van het percentage ondernemers dat een toename of een afname verwacht