Realisaties: voedings- en genotmiddelenindustrie

De omzet van de voedings- en genotmiddelenindustrie is in juni 2007 hoger uitgekomen dan in dezelfde periode een jaar eerder. Deze hogere omzetwaarde is grotendeels te verklaren door flink hogere verbruiks- en afzetprijzen. Mede daardoor was het volume van de gemiddelde dagomzet (omzetvolume) niet veel groter dan in juni 2006. Het volume van de gemiddelde dagproductie (productievolume) is toegenomen.

Ontwikkeling omzet, prijzen en productie
(juni 2007 t.o.v. juni 2006)

Ontwikkeling omzet, prijzen en productie

Meer omzet

De omzet van de voedings- en genotmiddelenindustrie was in juni 7 procent hoger dan dezelfde periode een jaar eerder. In juni 2007 had de voedings- en genotmiddelenindustrie te maken met hogere afzetprijzen. Dit vertaalde zich in een krap 1 procent hoger omzetvolume.

De verkopen in het buitenland zijn iets minder sterk gestegen vergeleken bij de omzetontwikkeling in eigen land. In het buitenland werd in juni 6 procent meer verkocht, vergeleken bij een bijna 8 procent hogere omzet in het binnenland. Het gerealiseerde omzetvolume in juni daalde zelfs in het buitenland. Het is de eerste keer in zeventien maanden dat het omzetvolume in het buitenland, vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder, afgenomen is. In eigen land werd een volumegroei van ruim 2 procent gerealiseerd.

Ondanks het stagnerende omzetvolume in juni is in het tweede kwartaal van 2007 het omzetvolume met bijna 4,5 procent toegenomen. Vooral in mei werd er extra verkocht.

Prijzen toegenomen

Vergeleken met juni 2006 zijn de prijzen van grond- en hulpstoffen in juni 2007 met 5,5 procent gestegen. Net als in voorafgaande maanden was de prijs van geïmporteerde grond- en hulpstoffen ook in juni weer fors hoger, en wel 12 procent. De afzetprijzen zijn, mede onder invloed van de hogere verbruiks- en importprijzen, ruim 6 procent hoger uitgekomen.

De afzetprijzen zijn in het tweede kwartaal bijna 6 procent hoger uitgekomen dan in dezelfde periode in 2006. Deze ontwikkeling is vergelijkbaar met de prijsontwikkeling in juni. De verbruiksprijzen zijn in het tweede kwartaal ruim 6 procent gestegen.

Productie iets groter

In juni 2007 is het productievolume ruim 2 procent groter geworden. Juni heeft de gemiddelde productiegroei van bijna 3 procent in het tweede kwartaal, iets afgeremd.

Volume bruto toegevoegde waarde groter

Het volume van de bruto toegevoegde waarde in de voedings- en genotmiddelenindustrie was in het eerste kwartaal van 2007 ruim 2 procent groter dan in het vergelijkbare kwartaal van 2006. Het is het achtste opeenvolgende kwartaal waarin het volume groter was dan het vergelijkbare kwartaal van het voorgaande jaar. De positieve uitkomsten van 2006 leidden tot een volumestijging op jaarbasis van ruim 2 procent.

Omzet, productie en prijzen (juni 2004–juni 2007)
(3-maands voortschrijdend gemiddelde)

Omzet, productie en prijzen (juni 2004–juni 2007)