Realisaties: aardolie-, chemische, rubber- en kunststofindustrie

De aardolie-, chemische, rubber- en kunststofindustrie heeft met juni 2007 een goede maand achter de rug. De omzet lag zowel in waarde als in volume op een hoger peil dan in juni 2006. In juni was de waarde van de orderontvangsten hoger en de gemiddelde dagproductie bleef vrijwel op hetzelfde hoge niveau. De afzetprijzen zijn in juni licht gestegen, terwijl voor grond- en hulpstoffen nagenoeg evenveel betaald werd als in juni 2006.

Ontwikkeling omzet, orders, prijzen en productie
(juni 2007 t.o.v. juni 2006)

Ontwikkeling omzet, orders, prijzen en productie

Omzetrecord in juni

Nooit eerder behaalde de aardolie-, chemische, rubber- en kunststofindustrie in een maand een hogere omzet dan in juni 2007. In die maand werd zelfs 50 procent meer omgezet dan gemiddeld in 2000. Ten opzichte van juni 2006 kwam de omzet ruim 2,5 procent hoger uit. Verrekening met de iets hogere afzetprijzen levert een 2 procent hoger volume van de gemiddelde dagomzet (omzetvolume) op. In het binnen- en buitenland ontliepen de omzetontwikkelingen elkaar zowel in euro’s als in volume niet veel.

In de aardolie-industrie kwam het omzetvolume met een daling van 0,5 procent iets kleiner uit dan in juni 2006. Deze daling kwam geheel voor rekening van een kleinere afzet op de thuismarkt van bijna 2,5 procent. De aardolieproducenten wisten in het buitenland 1,5 procent meer producten af te zetten.

Het omzetvolume van de chemische industrie was 2 procent groter maar groeide minder hard dan in de voorgaande maanden van 2007. Vooral de afzet op de exportmarkt was hier met een nulgroei debet aan. In het binnenland werden ruim 7 procent meer eenheden product verkocht dan in juni 2006.

De groeicijfers van de rubber- en kunststofindustrie waren in juni ten opzichte van de voorgaande maanden van 2007 wat bescheiden. Het omzetvolume was in het binnenland ruim 1,5 procent groter en in het buitenland 1 procent. Per saldo werd door deze subbranche bijna 1,5 procent meer eigen product verkocht dan in juni 2006.

Ook in het tweede kwartaal van 2007 heeft de aardolie-, chemische, rubber- en kunststofindustrie goede omzetresultaten behaald. Zowel in euro’s (ruim 3,5 procent) als in volume (bijna 6 procent) werd meer verkocht.

Waarde orderontvangsten chemie op hoogste niveau ooit

In juni 2007 was de waarde van de orderontvangsten van de chemische industrie ruim 8 procent hoger dan in juni 2006. Daarmee kwamen de orderontvangsten uit op een recordwaarde. Al meer dan drie jaar is de waarde van de orderontvangsten in de chemische industrie iedere maand hoger dan in dezelfde maand een jaar eerder.

De orderontvangsten kwamen in het tweede kwartaal van 2007 uit op een waarde die bijna 6 procent hoger was dan het in overeenkomstige kwartaal van 2006.

Verbruiksprijs stabiel, afzetprijs licht hoger

De olieprijs steeg in juni 2007, maar tegelijkertijd daalde de prijs van grond- en hulpstoffen afkomstig uit het buitenland met bijna 0,5 procent. Samen met de grond- en hulpstoffen uit eigen land kwam de verbruiksprijs op vrijwel hetzelfde niveau uit als die van juni 2006. De producten werden met bijna 1 procent wel wat duurder. Inzoomend op de drie subbranches blijkt dat in de aardolie-industrie de verkoopprijs bijna 2 procent goedkoper werd. Daar staan duurdere producten in de chemische industrie en de rubber- en kunststofindustrie tegenover. In de chemische industrie werden de producten bijna 3 procent in prijs verhoogd en in de rubber- en kunstofindustrie bijna 2,5 procent.

Over het tweede kwartaal van 2007 bekeken daalde in de aardolie-, chemische, rubber- en kunststofindustrie de verbruiksprijs met 1,5 procent licht, terwijl de afzetprijs redelijk stabiel bleef ten opzichte van die in het tweede kwartaal van 2006.

Productie op volle toeren

Met juni 2007 heeft de aardolie-, chemische, rubber- en kunststofindustrie een erg goede productiemaand achter de rug. Desondanks was het groeicijfer vrijwel stabiel, want ook in juni 2006 bereikte het productievolume een piek.

In het tweede kwartaal van 2007 werd 2 procent meer geproduceerd dan in het tweede kwartaal van 2006. Het is inmiddels het achtste achtereenvolgende kwartaal waarin de productie groter is dan hetzelfde kwartaal van het voorgaande jaar.

Bruto toegevoegde waarde blijft op koers

Het volume van de bruto toegevoegde waarde in de aardolie-, chemische, rubber- en kunststofindustrie was in het eerste kwartaal van 2007 ruim 1,5 procent groter dan in het vergelijkbare kwartaal van 2006. Het is al het zevende kwartaal op rij waarin het volume van de bruto toegevoegde waarde groter is dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Het jaar 2006 werd afgesloten met een royale plus van 3 procent.

Omzet, productie en prijzen (juni 2004–juni 2007)
(3-maands voortschrijdend gemiddelde)

Omzet, productie en prijzen (juni 2004–juni 2007)