Oordeel en verwachtingen: textiel-, kleding- en lederindustrie

Uit de Conjunctuurtest van juli 2007 blijkt dat het beeld in de textiel-, kleding- en lederindustrie iets positiever is dan vorige maand. De orderontvangsten zijn verder toegenomen en de oordelen zijn iets positiever. De ondernemers zijn ook optimistisch in hun verwachtingen. Ze voorzien een stijging van de productie, de personeelsomvang en de buitenlandse afzet. Het algemene beeld in de branche kan omschreven worden als optimistisch.

Toename orderontvangsten, positieve oordelen

De orderontvangsten zijn volgens de ondernemers in juni wederom toegenomen. Het oordeel van de ondernemers over de orderontvangsten is dan ook positief, evenals het oordeel over de voorraad gereed product. De index orderpositie is iets gestegen en komt uit op 85,9 (juli 2000=100). Het oordeel over deze orderpositie is echter iets verslechterd. Over de buitenlandse orderpositie is de tevredenheid iets toegenomen. In 2007 wordt het beeld in deze branche bepaald door een positief sentiment van de ondernemers.

Orderpositie, oordeel 1 en index 2

Orderpositie, oordeel en index

1) oordeel orderpositie = saldo van het percentage ondernemers dat positief of negatief oordeelt
2) index orderpositie = ontvangen orders uitgedrukt in maanden werk, geïndexeerd

Ondernemers optimistisch in hun verwachtingen

In juni hebben de ondernemers naar eigen zeggen een verdere toename van de productie ten opzichte van mei gerealiseerd. Er wordt nog altijd een verdere stijging van de productie in de komende maanden voorzien. Ook verwacht men dat de verkoopprijzen zullen stijgen. De ondernemers zijn optimistisch over hun toekomstige personeelssterkte, een saldo van 13 procent van de ondernemers verwacht deze uit te breiden.

Verwachting3 voor juli tot en met september 2007

Verwachting voor juli tot en met september 2007

3) saldo van het percentage ondernemers dat een toename of een afname verwacht

Licht verbeterde concurrentiepositie, flinke toename buitenlandse afzet verwacht

Uit de kwartaalvragen van de conjunctuurtest blijkt dat volgens de ondernemers in het tweede kwartaal de concurrentiepositie op zowel de binnenlandse als buitenlandse markt verder is verbeterd. De ondernemers verwachten dan ook een flinke toename van de buitenlandse afzet in het derde kwartaal. De bezettingsgraad is in het tweede kwartaal gestegen en komt uit op 81,7. Er is tevredenheid bij de ondernemers over de huidige productiecapaciteit, 84 procent beoordeelt deze als voldoende, 10 procent beoordeelt deze als te groot en 6 procent als te klein.