Oordeel en verwachtingen: hout-, bouwmaterialen- en overige industrie

De Conjunctuurtest van juli 2007 laat een positief, verwachtingsvol beeld zien in de hout-, bouwmaterialen- en overige industrie. De orderontvangsten zijn verder toegenomen en de oordelen zijn positiever dan vorige maand. Ook voor de komende maanden zijn de ondernemers zeer optimistisch: ze verwachten een toename van de productie, een flinke toename van de buitenlandse afzet, hogere afzetprijzen en een toename van de personeelssterkte. Het algemene beeld in de branche blijft duiden op optimisme.

Meer orders, positievere oordelen

De ondernemers ontvingen naar eigen zeggen in juni duidelijk meer orders dan in mei. Het oordeel over de orderontvangsten is dan ook flink verbeterd. De index orderpositie is gestegen en komt uit op 108,7 (juli 2000=100). De tevredenheid over deze orderpositie is licht verbeterd. Het oordeel over de buitenlandse orderpositie is flink verbeterd. Het oordeel over de voorraad gereed product is nagenoeg onveranderd. De stemming in de branche is onder impulsen van de stijgende orderontvangsten in 2007 verder verbeterd.

Orderpositie, oordeel 1 en index 2

Orderpositie, oordeel en index

1) oordeel orderpositie = saldo van het percentage ondernemers dat positief of negatief oordeelt
2) index orderpositie = ontvangen orders uitgedrukt in maanden werk, geïndexeerd

Optimistische verwachtingen

Volgens de ondernemers is in juni de productie verder gestegen ten opzichte van de voorgaande maand. De ondernemers zijn optimistisch in hun verwachtingen. De ondernemers verwachten een verdere toename van de productie. De branche is verder overtuigd van een stijging van de afzetprijzen komende maanden. Ook de verwachting over de toekomstige personeelssterkte is positief, 22 procent van de ondernemers verwacht de personeelssterkte uit te breiden, tegenover 10 procent die een krimp voorzien. In hun verwachtingen zijn de ondernemers optimistischer dan de verwachtingen binnen de gehele industrie.

Verwachting3 voor juli tot en met september 2007

Verwachting voor juli tot en met september 2007

3) saldo van het percentage ondernemers dat een toename of een afname verwacht

Verbeterde concurrentiepositie

Uit de kwartaalvragen van de conjunctuurtest blijkt dat volgens de ondernemers in het tweede kwartaal de concurrentiepositie op de binnenlandse markt en de markt binnen de EU verder is verbeterd. Buiten de EU is de concurrentiepositie onveranderd. De bezettingsgraad is in het tweede kwartaal verder gestegen en komt uit op 82,1. De ondernemers verwachten verder voor het derde kwartaal een forse stijging van de buitenlandse afzet.