Oordeel en verwachtingen: aardolie-, chemische, rubber- en kunststofindustrie

Uit de Conjunctuurtest van juli 2007 blijkt dat het beeld in de aardolie-, chemische, rubber- en kunststofverwerkende industrie gelijk gebleven is. De orderontvangsten en de oordelen zijn onveranderd. De ondernemers verwachten een toename van de productie en de buitenlandse afzet. Het algemene beeld in de branche kan omschreven worden als gematigd optimistisch.

Gelijkblijvende orderontvangsten en oordelen

Volgens de ondernemers zijn de orderontvangsten in juni gelijk gebleven ten opzichte van de orderontvangsten van mei. De index orderpositie is iets gedaald en komt uit op 105,0 (juli 2000=100). Het oordeel over de orderpositie en de buitenlandse orderpositie is onveranderd. Het oordeel over de voorraad gereed product is iets verslechterd. In deze branche is het beeld in 2007 vrij stabiel.

Orderpositie, oordeel 1 en index 2

Orderpositie, oordeel en index

1) oordeel orderpositie = saldo van het percentage ondernemers dat positief of negatief oordeelt
2) index orderpositie = ontvangen orders uitgedrukt in maanden werk, geïndexeerd

Ondernemers gematigd optimistisch in hun verwachtingen

De ondernemers zagen in juni een lichte toename van de productie ten opzichte van een maand eerder. Voor de maanden juli tot en met september wordt een verdere toename van de productie verwacht. De ondernemers verwachten eveneens stijgende afzetprijzen de komende maanden. De verwachtingen over de toekomstige personeelssterkte is verder verbeterd. Het saldo van de ondernemers die een toename of afname van de personeelssterkte verwachten, is van +3 gestegen naar +6.

Verwachting3 voor juli tot en met september 2007

Verwachting voor juli tot en met september 2007

3) saldo van het percentage ondernemers dat een toename of een afname verwacht

Toename buitenlandse afzet verwacht

Uit de kwartaalvragen van de conjunctuurtest blijkt dat volgens de ondernemers in het tweede kwartaal de concurrentiepositie op zowel de binnenlandse als buitenlandse markt iets is verbeterd. De ondernemers verwachten een toename van de buitenlandse afzet in het derde kwartaal. De bezettingsgraad is in het tweede kwartaal verder gestegen en komt uit op 85,5. Het oordeel over de productiecapaciteit is in dit kwartaal iets verbeterd.