Industriebeeld: Producenten blijven optimistisch

In juli 2007 kwam het producentenvertrouwen van de industrie uit op 7,6. Dit is weliswaar 0,8 procentpunt lager dan in juni, maar nog steeds hoog. De ondernemers in de industrie zijn nu al ruim een jaar lang erg goed gestemd.

In mei 2007 heeft de Nederlandse industrie 7 procent meer omgezet dan in mei 2006. In de eerste vijf maanden van 2007 werd 8 procent meer omgezet dan een jaar eerder. De gemiddelde dagproductie was in mei ruim 2 procent hoger dan in mei 2006. Dat is beduidend minder dan in de vier voorgaande maanden van 2007. In die periode werd ruim 5 procent meer geproduceerd dan dezelfde periode van 2006.

Het volume van de bruto toegevoegde waarde is in de industrie in het eerste kwartaal van 2007 met 4,4 procent gegroeid ten opzichte van een jaar eerder.

Productiegroei en producentenvertrouwen

Productiegroei en producentenvertrouwen

Ondernemers verwachten toename productie en personeelsomvang

Het producentenvertrouwen is samengesteld uit drie deelindicatoren: de verwachte productie in de komende drie maanden, het oordeel van de ondernemers over de voorraden gereed product en het oordeel over de orderpositie. Over de toekomstige productie waren de ondernemers iets optimistischer dan in juni. Het oordeel over de orderpositie was weliswaar iets verslechterd, maar bleef positief. Ook het oordeel over de voorraad gereed product was in juli iets minder positief.

Het aantal ondernemers dat aangeeft dat de orderontvangsten zijn toegenomen was iets groter dan het aantal dat een vermindering ziet. Vooral voor de binnenlandse markt kwamen meer orders binnen. De index orderpositie (orderportefeuille uitgedrukt in maanden werk) is nagenoeg gelijk gebleven en kwam uit op 112,9. De ondernemers in de industrie waren ook positief ten aanzien van de werkgelegenheid. Het aantal ondernemers dat uitging van een stijging van de personeelsomvang was in juli iets groter dan het aantal dat een daling voorzag.

Omzet blijft toenemen

De toename van de omzet was voor ongeveer tweederde deel toe te schrijven aan een grotere afzet, voor ongeveer eenderde aan hogere afzetprijzen. Daarnaast had mei dit jaar een ander werk- en feestdagpatroon dan in 2006. Het effect hiervan op de omzet was echter gering.

In alle branches van de industrie werd meer omgezet. De metaalindustrie kende met 10 procent de sterkste omzettoename. Al negen maanden achtereen is de metaal de grootste groeier binnen de industrie.

In het binnenland werd 9 procent meer omgezet. Vooral de metaalindustrie en de chemische industrie wisten beduidend meer om te zetten. Op de exportmarkt boekte de industrie 6 procent meer omzet.

Productie doet stapje terug

In alle branches van de industrie werd meer geproduceerd dan in mei 2006. In de textielindustrie was de toename met ruim 7 procent het grootst. Ook in de metaalindustrie en de papier- en grafische industrie lag de toename van de gemiddelde dagproductie boven het gemiddelde van de industrie als geheel. In de chemie en de voeding- en genotmiddelenindustrie daarentegen lag de groei onder de 2 procent.

Industrie groeit verder in eerste kwartaal

In het eerste kwartaal van 2007 was het volume van de bruto toegevoegde waarde (basisprijzen) van de industrie 4,4 procent groter dan dat van het overeenkomstige kwartaal van 2006. Behalve het eerste kwartaal van 2004 kwam sinds 2000 nooit eerder een dergelijke groei voor. Vooral de metaalindustrie draaide met een volumegroei van 9,4 procent erg goed. In 2006 kwam de groei van het volume van de bruto toegevoegde waarde in de industrie uit op 2,3 procent.

De Nederlandse economie is in het eerste kwartaal van 2007 met 2,5 procent gegroeid ten opzichte van een jaar eerder. De bouwnijverheid en de industrie waren belangrijke pijlers van de economische groei. In heel 2006 groeide de Nederlandse economie met 3,0 procent.