Realisaties: voedings- en genotmiddelenindustrie

In mei 2007 heeft de voedings- en genotmiddelenindustrie zowel in waarde als in eenheid product meer omgezet dan in dezelfde maand van 2006. De hogere omzet is vrijwel geheel het gevolg van duurdere grond- en hulpstoffen en hogere verkoopprijzen. Het volume van de gemiddelde dagproductie (productievolume) is ook in mei 2007 groter uitgekomen. Het volume van de bruto toegevoegde waarde was in het eerste kwartaal van 2007 groter dan hetzelfde kwartaal van 2006.

Ontwikkeling omzet, prijzen en productie
(mei 2007 t.o.v. mei 2006)

Ontwikkeling omzet, prijzen en productie

Hogere omzet in mei

In mei 2007 is de omzet van de voedings- en genotmiddelenindustrie met 7 procent toegenomen ten opzichte van mei vorig jaar. Mei telde in 2007 een werkdag minder dan in 2006. Door dit werkdageffect en de hogere afzetprijzen met de omzet te verrekenen wordt het volume van de gemiddelde dagomzet bepaald. Dit omzetvolume kwam in mei 2007 bijna 6 procent groter uit dan dat van mei vorig jaar. Dit was vooral te danken aan een bijna 9 procent grotere afzet in eigen land. In het buitenland werd ruim 2,5 procent meer verkocht. Mei 2007 is de twaalfde maand op rij dat het omzetvolume groter is dan dezelfde maand een jaar eerder.

Prijzen blijven flink stijgen

Grond- en hulpstoffen waren nooit zo duur als in april en mei 2007. Ten opzichte van mei 2006 nam de verbruiksprijs met bijna 7 procent toe. Vooral uit het buitenland geïmporteerde grond- en hulpstoffen zijn fors duurder geworden. Mede als gevolg van de hogere prijs voor grond- en hulpstoffen hebben de ondernemers de afzetprijs met ruim 6 procent verhoogd. Binnenlandse afnemers zagen de producten ruim 5 procent duurder worden, terwijl buitenlandse klanten bijna 7 procent meer moesten betalen.

Productie licht toegenomen

Het productievolume is in mei 2007 bijna 2 procent groter uitgekomen. Al anderhalf jaar produceert de branche nagenoeg iedere maand meer dan in de vergelijkbare maand een jaar eerder. Gemiddeld vervaardigden de ondernemingen in deze branche in de vier voorgaande maanden van 2007 bijna 3 procent meer dan in dezelfde periode van 2006.

Volume bruto toegevoegde waarde groter

Het volume van de bruto toegevoegde waarde in de voedings- en genotmiddelenindustrie was in het eerste kwartaal van 2007 ruim 2 procent groter dan in het vergelijkbare kwartaal van 2006. Het is het achtste opeenvolgende kwartaal waarin het volume groter was dan het vergelijkbare kwartaal van het voorgaande jaar. De positieve uitkomsten van 2006 leidden tot een volumestijging op jaarbasis van ruim 2 procent.

Omzet, productie en prijzen (mei 2004–mei 2007)
(3-maands voortschrijdend gemiddelde)

Omzet, productie en prijzen (mei 2004–mei 2007)