Realisaties: papier- en grafische industrie

De papier- en grafische industrie blijft het in 2007 goed doen. Ook in mei 2007 nam, in vergelijking met dezelfde maand een jaar eerder, de omzet zowel in euro’s als in eenheden product toe. Daarnaast was het volume van de gemiddelde dagproductie (productievolume) groter. De orderontvangst vertegenwoordigde een hogere waarde. De prijs van grond- en hulpstoffen was weliswaar hoger, maar de ondernemers hebben de hogere prijzen doorberekend in de verkoopprijs. Het volume van de bruto toegevoegde waarde was in het eerste kwartaal van 2007 groter dan in hetzelfde kwartaal van 2006.

Ontwikkeling omzet, orders, prijzen en productie
(mei 2007 t.o.v. mei 2006)

Ontwikkeling omzet, orders, prijzen en productie

Hogere omzet in mei

De omzet in de papier- en grafische industrie was in mei 2007 ruim 4,5 procent hoger dan in mei 2006. De toename van de omzet was in de twee onderliggende subbranches, de papierindustrie en de grafische industrie, vrijwel even groot. Vooral de papierindustrie had te maken met hogere afzetprijzen. Mei 2007 telde een werkdag minder dan in 2006. Dit vertaalde zich samen met het effect van de hogere afzetprijzen in een bijna 6 procent groter volume van de gemiddelde dagomzet (omzetvolume) in die subbranche. De groei van de afzet in binnen- en buitenland ontliep elkaar nauwelijks. Het omzetvolume ontwikkelde zich in de grafische industrie met een toename van bijna 8 procent nog gunstiger. Deze groei komt vooral door toedoen van een grotere afzet in het buitenland van 40 procent. In het binnenland zijn ruim 2 procent meer producten verkocht.

Waarde orderontvangsten weer hoger

In mei 2007 was de waarde van de orderontvangsten in de papierindustrie bijna 4,5 procent hoger dan in mei een jaar eerder. In de eerste vier maanden van 2007 was de waarde van de orderontvangsten ook hoger en wel bijna 2 procent.

Prijzen hoger

In mei 2007 was in de papier- en grafische industrie de gemiddelde prijs van ingekochte grond- en hulpstoffen ruim 3 procent hoger dan in mei 2006. De grondstoffen afkomstig uit het buitenland werden in mei 2007 bijna 3,5 procent duurder. Door de gestegen kosten zijn ook de producten in prijs gestegen. De afzetprijs was namelijk ruim 2,5 procent hoger. Het beeld van gestegen prijzen is ook zichtbaar in de afzonderlijke subbranches. In de papierindustrie was het niveau van de prijsstijging hoger dan het gemiddelde in de branche, terwijl in de grafische industrie de prijzen juist minder hard toenamen.

Meer productie

In mei 2007 was het productievolume 3 procent groter dan dat van mei het jaar ervoor. Dit is nagenoeg op hetzelfde niveau als het gemiddelde van de eerste vijf maanden van 2007. In die maanden groeide het productievolume gemiddeld met bijna 3,5 procent ten opzichte van dezelfde periode van 2006. Dat zijn flink betere cijfers dan in de jaren 2001 tot en met 2003, toen daalde het productievolume ieder jaar en in de jaren daarna was er nauwelijks sprake van enige groei.

Volume bruto toegevoegde waarde groter

In het eerste kwartaal van 2007 was het volume van de bruto toegevoegde waarde krap 1 procent groter. Over geheel 2006 groeide het volume van de bruto toegevoegde waarde licht met ruim 0,5 procent ten opzichte van 2005.

Omzet, productie en prijzen (mei 2004– mei 2007)
(3-maands voortschrijdend gemiddelde)

Omzet, productie en prijzen (mei 2004– mei 2007)