Realisaties: aardolie-, chemische, rubber- en kunststofindustrie

Mei 2007 was een goede maand voor de aardolie-, chemische, rubber- en kunststofindustrie. De omzet nam zowel in waarde als in volume toe en er werd meer geproduceerd. De waarde van de orderontvangsten was eveneens hoger. Daarnaast zijn de grondstoffen en producten iets goedkoper geworden. Het volume van de bruto toegevoegde waarde was in het eerste kwartaal van 2007 groter dan in hetzelfde kwartaal van 2006.

Ontwikkeling omzet, orders, prijzen en productie
(mei 2007 t.o.v. mei 2006)

Ontwikkeling omzet, orders, prijzen en productie

Hogere omzet in mei

In mei 2007 was de omzet van de aardolie-, chemische, rubber- en kunststofindustrie ruim 5 procent hoger dan in dezelfde maand van 2006. De omzet werd negatief beïnvloed doordat mei dit jaar een werkdag minder telde dan in 2006. Ook de lagere afzetprijzen hadden een negatieve invloed op de omzetontwikkeling. Het volume van de gemiddelde dagomzet (omzetvolume) is de uitkomst van het met de omzet verrekende werkdag- en prijseffect. Dit volume was 11 procent groter dan in mei 2006. In eigen land werden 19 procent meer eenheden producten verkocht, terwijl in het buitenland het omzetvolume met 7 procent toenam.

De aardolie-industrie behaalde zowel in euro’s als in volume de beste resultaten. De omzet nam in euro’s met ruim 8 procent toe en in volume met 20 procent. De chemische industrie heeft in waarde bijna 4,5 procent meer omgezet en in volume ruim 6 procent. Ook de rubber- en kunststofindustrie deed het goed in mei 2007. Deze subbranche had 2,5 procent meer omgezet. Na verrekening van het werkdag- en prijseffect kwam het omzetvolume ruim 4,5 procent groter uit. In alle drie de subbranches was de groei van het omzetvolume in eigen land beduidend groter dan in het buitenland.

Orderontvangsten chemie hoger

Al ruim drie jaar is de waarde van de orderontvangst in de chemische industrie iedere maand hoger dan in de overeenkomstige maand een jaar eerder. En de perspectieven blijven gunstig, want in mei 2007 was de waarde van de ontvangen orders ruim 7 procent hoger dan in dezelfde maand van 2006. Hiermee blijft de maand mei in de pas lopen met de ontwikkelingen in de vier voorgaande maanden van 2007. Ook in die periode kwam de groei van de orderontvangsten ruim 7 procent hoger uit.

Verbruiksprijs en afzetprijs lager in aardolie-industrie

Onder invloed van de dalingen van de prijs van ruwe olie op de wereldmarkt liggen in de aardolie-industrie de prijzen van grond- en hulpstoffen sinds januari 2007 onder het niveau van dezelfde maand van het jaar ervoor. Ook in mei 2007 was dit het geval. Toen was de totale verbruiksprijs in deze subbranche ruim 5 procent lager dan in mei 2006. Grondstoffen geïmporteerd uit het buitenland waren 6 procent goedkoper. Mede doordat de ingekochte grondstoffen goedkoper werden, konden de ondernemers in de aardolie-industrie ook de verkoopprijzen met ruim 5,5 procent verlagen.

In de chemische industrie en de rubber- en kunststofindustrie is het beeld juist omgekeerd. In de chemie waren de grond- en hulpstoffen 1,5 procent en de (eind)producten 3 procent duurder. In de rubber- en kunststofindustrie betaalde men bijna 4 procent meer voor grond- en hulpstoffen. Dit had mede tot gevolg dat de afzetprijs met bijna 2,5 procent toenam.

Productie groeit ook in mei

In mei 2007 was het volume van de gemiddelde dagproductie (productievolume) van de aardolie-, chemische, rubber- en kunststofindustrie 1,5 procent groter dan in mei 2006. De gemiddelde groei van de productie in de eerste vier maanden van dit jaar kwam uit op ruim 3,5 procent.

Bruto toegevoegde waarde blijft op koers

Het volume van de bruto toegevoegde waarde in de aardolie-, chemische, rubber- en kunststofindustrie was in het eerste kwartaal van 2007 ruim 1,5 procent groter dan in het vergelijkbare kwartaal van 2006. Het is al het zevende kwartaal op rij waarin het volume van de bruto toegevoegde waarde groter is dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Het jaar 2006 werd afgesloten met een royale plus van 3 procent.

Omzet, productie en prijzen (mei 2004–mei 2007)
(3-maands voortschrijdend gemiddelde)

Omzet, productie en prijzen (mei 2004–mei 2007)