Realisaties: papier- en grafische industrie

Het gaat goed in de papier- en grafische industrie. In april 2007 nam, in vergelijking met dezelfde maand een jaar eerder, de omzet zowel in euro’s als in eenheden product toe. De orderontvangst vertegenwoordigde een hogere waarde. De prijs van grond- en hulpstoffen was weliswaar hoger, maar de ondernemers hebben de hogere prijzen doorberekend in de verkoopprijs. Het volume van de bruto toegevoegde waarde was in het eerste kwartaal van 2007 groter dan hetzelfde kwartaal van 2006.

Ontwikkeling omzet, orders, prijzen en productie
(april 2007 t.o.v. april 2006)

Ontwikkeling omzet, orders, prijzen en productie

Hogere omzet in april

De omzet in de papier- en grafische industrie was in april 2007 bijna 10 procent hoger dan in april 2006. De toename van de omzet was in de twee onderliggende subbranches, de papierindustrie en de grafische industrie, even groot. Vooral de papierindustrie had te maken met hogere afzetprijzen. Dit vertaalde zich in een ruim 5 procent groter volume van de gemiddelde dagomzet (omzetvolume) in die subbranche. In het binnenland werd bijna 3 procent meer eenheden product afgezet en in het buitenland liep de afzettoename zelfs op tot ruim 7 procent. Het vertoonde beeld van de grafische industrie is nog gunstiger. Het omzetvolume was ruim 8 procent groter. Deze groei komt vooral door toedoen van een grotere afzet in het buitenland van 30 procent. In het binnenland zijn bijna 4,5 procent meer producten verkocht.

Waarde orderontvangsten weer hoger

In april 2007 was de waarde van de orderontvangsten in de papierindustrie bijna 2,5 procent hoger dan in april een jaar eerder. Ook in de eerste vier maanden van 2007 was de waarde van de orderontvangsten bijna 2,5 procent hoger dan dezelfde periode van 2006.

Prijzen hoger

In april 2007 was in de papier- en grafische industrie de gemiddelde prijs van ingekochte grond- en hulpstoffen ruim 2,5 procent hoger dan in april 2006. Ook de grondstoffen afkomstig uit het buitenland werden in april 2007 ruim 2,5 procent duurder. Door de gestegen kosten zijn ook de producten in prijs gestegen. De afzetprijs was namelijk 2,5 procent hoger. Het beeld van gestegen prijzen is ook zichtbaar in de afzonderlijke bedrijfstakken. In de papierindustrie was het niveau van de prijsstijging hoger dan het gemiddelde in de branche, terwijl in de grafische industrie de prijzen juist minder hard toenamen dan het branchegemiddelde.

Volume bruto toegevoegde waarde groter

In het eerste kwartaal van 2007 werd een krappe 1 procent groter volume van de bruto toegevoegde waarde gemeten. Over geheel 2006 groeide het volume van de bruto toegevoegde waarde nog met ruim 0,5 procent licht ten opzichte van 2005.

Omzet, productie en prijzen (april 2004– april 2007)
(3-maands voortschrijdend gemiddelde)

Omzet, productie en prijzen (april 2004– april 2007)