Industriebeeld: Producenten onverminderd optimistisch

In juni kwam het vertrouwen van ondernemers in de industrie uit op 8,4. Dit is weliswaar 0,5 punt lager dan in mei, maar nog steeds zeer hoog. De ondernemers in de industrie zijn nu al een jaar lang onverminderd optimistisch.

In april 2007 heeft de Nederlandse industrie 10 procent meer omgezet dan in april 2006. In de eerste vier maanden van 2007 werd 9 procent meer omgezet dan een jaar eerder. De gemiddelde dagproductie was in april bijna 6 procent hoger dan in april 2006. De groei van de industriële productie is na mei 2000 niet eerder zo hoog geweest.

Het volume van de bruto toegevoegde waarde is in de industrie in het eerste kwartaal van 2007 met 4,9 procent gegroeid ten opzichte van een jaar eerder.

Productiegroei en producentenvertrouwen

Productiegroei en producentenvertrouwen

Ondernemers positief over orderontvangsten

Het producentenvertrouwen is samengesteld uit drie deelindicatoren: de verwachte productie in de komende drie maanden, het oordeel van de ondernemers over de voorraden gereed product en het oordeel over de orderpositie. Over de toekomstige productie waren de ondernemers in juni iets minder positief dan in mei. Toch denken per saldo meer ondernemers de productie op te voeren. Het oordeel over de voorraad gereed product verbeterde in juni licht terwijl het oordeel over de orderpositie nagenoeg onveranderd bleef.

Het aantal ondernemers dat aangeeft dat de orderontvangsten zijn toegenomen was groter dan het aantal dat een vermindering ziet. De index orderpositie (orderportefeuille uitgedrukt in maanden werk) is nagenoeg gelijk gebleven en kwam uit op 112,5. De ondernemers in de industrie waren ook positief ten aanzien van de werkgelegenheid. Het aantal ondernemers dat uitging van een stijging van de personeelsomvang was in juni iets groter dan het aantal dat een daling voorzag.

Rooskleurige omzetcijfers

Net als in voorgaande maanden kan de toename van de omzet grotendeels worden toegeschreven aan een grotere afzet. De invloed van de licht gestegen afzetprijzen was bescheiden.

In alle branches van de industrie werd meer omgezet. De metaalindustrie kende met 17 procent de sterkste omzettoename. Al acht maanden achtereen groeit de omzet van de metaal met dubbele cijfers en is deze sector de grootste groeier binnen de industrie.

Op de exportmarkt boekte de industrie 11 procent meer omzet. Vooral de textielindustrie, de metaalindustrie en de papier- en grafische industrie wisten beduidend meer om te zetten. In het binnenland werd 8 procent meer omgezet.

Voortdurende topproductie

In alle branches van de industrie werd meer geproduceerd dan in april 2006. In de textielindustrie was de toename met ruim 10 procent het grootst. Ook in de metaalindustrie lag de toename van de gemiddelde dagproductie duidelijk boven het gemiddelde van de industrie als geheel.

Industrie groeit verder in eerste kwartaal

In het eerste kwartaal van 2007 was het volume van de bruto toegevoegde waarde (basisprijzen) van de industrie 4,9 procent groter dan dat van het overeenkomstige kwartaal van 2006. Een dergelijke productiegroei is sinds 2000 niet meer voorgekomen. Vooral de metaalindustrie draaide erg goed. In 2006 kwam de groei van het volume van de bruto toegevoegde waarde in de industrie uit op 2,1 procent.

De Nederlandse economie is in het eerste kwartaal van 2007 met 2,5 procent gegroeid ten opzichte van een jaar eerder. Vooral de bouwnijverheid en de industrie waren belangrijke pijlers van de economische groei. In heel 2006 groeide de Nederlandse economie met 2,9 procent.