Realisaties: voedings- en genotmiddelenindustrie

De omzet van de voedings- en genotmiddelenindustrie is in april 2007 ruim hoger uitgekomen dan in april vorig jaar. Ook het volume van de gemiddelde dagomzet (omzetvolume) was in april hoger dan in dezelfde periode een jaar eerder. De afzet- en verbruiksprijzen zijn flink toegenomen ten opzichte van vorig jaar. Het volume van de gemiddelde dagproductie (productievolume) is eveneens groter uitgekomen.

Ontwikkeling omzet, prijzen en productie
(april 2007 t.o.v. april 2006)

Ontwikkeling omzet, prijzen en productie

Omzet gegroeid

De omzet van de voedings- en genotmiddelenindustrie is in april 2007 met ruim 10 procent gegroeid ten opzichte van april vorig jaar. Deze omzettoename is bijna 2 procentpunten groter dan in het afgelopen kwartaal. Met name in het buitenland is er in april meer afgezet. De buitenlandse omzet is met bijna 13 procent gestegen terwijl in eigen land de omzet 8 procent toenam. De flink hogere afzetprijzen hebben deze omzetontwikkeling in april positief beïnvloed.

Het omzetvolume is ruim 5 procent groter geworden vergeleken met april 2006. Deze toename is minder dan de volumegroei van het afgelopen kwartaal. Ook het omzetvolume is het sterkst toegenomen op de buitenlandse markt.

Prijzen flink hoger

De afzet- en verbruiksprijzen hebben in april 2007 het hoogste niveau in de afgelopen twee jaar bereikt. Vergeleken met april 2006 is de verbruiksprijs met ruim 6 procent gestegen. Deze toename is volledig doorberekend in de afzetprijs, die in april met 5 procent gestegen is. Ook de prijs van ingevoerde hulp- en grondstoffen is in april fors hoger en wel met ruim 8 procent. Dit is eveneens de grootste toename in jaren.

Licht hogere productie

Het productievolume is in april 2007 ruim 1 procent groter uitgekomen. In de afgelopen elf maanden is de productiegroei niet zo laag geweest.

Volume bruto toegevoegde waarde groter

Het volume van de bruto toegevoegde waarde in de voedings- en genotmiddelenindustrie was in het vierde kwartaal van 2006 ruim 2,5 procent groter dan in het vergelijkbare kwartaal van 2005. De positieve uitkomsten van de overige drie kwartalen over 2006 leidden tot een volumestijging op jaarbasis van ruim 2 procent.

Omzet, productie en prijzen (april 2004–april 2007)
(3-maands voortschrijdend gemiddelde)

Omzet, productie en prijzen (april 2004–april 2007)