Oordeel en verwachtingen: textiel-, kleding- en lederindustrie

Uit de Conjunctuurtest van mei 2007 blijkt dat het beeld in de textiel-, kleding- en lederindustrie iets minder positief is dan vorige maand. De orderontvangsten zijn gelijk gebleven en de oordelen zijn iets minder positief. De ondernemers zijn ook iets minder optimistisch in hun verwachtingen. Ze voorzien nog altijd een stijging van de productie en de personeelsomvang, maar het aantal ondernemers wat dit verwacht is kleiner dan vorige maand. Het algemene beeld in de branche kan omschreven worden als optimistisch.

Gelijke orderontvangsten, iets negatievere oordelen

De orderontvangsten zijn in april niet verder toegenomen en zijn gelijk gebleven aan de orderontvangsten in maart. Het oordeel van de ondernemers over de orderontvangsten is iets verslechterd, evenals het oordeel over de voorraad gereed product. De index orderpositie is iets gestegen en komt uit op 87,0 (juli 2000=100). Ook het oordeel over deze orderpositie is iets verslechterd. Over de buitenlandse orderpositie is de tevredenheid ook iets afgenomen. In 2007 wordt het beeld in deze branche bepaald door een positief sentiment van de ondernemers.

Orderpositie, oordeel 1 en index 2

Orderpositie, oordeel en index

1) oordeel orderpositie = saldo van het percentage ondernemers dat positief of negatief oordeelt
2) index orderpositie = ontvangen orders uitgedrukt in maanden werk, geïndexeerd

Ondernemers iets minder optimistisch in hun verwachtingen

In april hebben de ondernemers naar eigen zeggen een gelijkblijvende productie ten opzichte van maart gerealiseerd. Er wordt nog altijd een verdere stijging van de productie in de komende maanden voorzien, maar het aantal ondernemers dat deze verwachting opgeeft is wel kleiner dan voorgaande maanden. Ook de verwachting betreffende de verkoopprijzen is voorzichtiger dan voorgaande maanden. De verwachting over de toekomstige personeelssterkte is wel positiever dan vorige maand.

Verwachting3 voor mei tot en met juli 2007

Verwachting voor mei tot en met juli 2007

3) saldo van het percentage ondernemers dat een toename of een afname verwacht