Oordeel en verwachtingen: papier- en grafische industrie

De Conjunctuurtest van mei 2007 laat een optimistisch beeld zien in de papier- en grafische industrie. De orderontvangsten zijn in april licht toegenomen, en de oordelen zijn iets positiever. Voor de komende periode verwachten de ondernemers een toename van de productie en de buitenlandse afzet. Het algemene beeld in de branche kan als licht optimistisch worden omschreven.

Orderontvangsten licht toegenomen, oordelen iets positiever

Van maart op april zijn de orderontvangsten nog iets verder toegenomen, wat op de binnenlandse markt is gerealiseerd. De ondernemers zijn over deze orderontvangsten dan ook positiever gestemd. De index van de orderpositie is licht gestegen en komt uit op 100,9 (juli 2000=100). Het oordeel over de orderpositie is verbeterd, het oordeel over de voorraad gereed product is onveranderd. De stemming in deze branche blijft maandelijks zeer wisselend.

Orderpositie, oordeel 1 en index 2

Orderpositie, oordeel en index

1) oordeel orderpositie = saldo van het percentage ondernemers dat positief of negatief oordeelt
2) index orderpositie = ontvangen orders uitgedrukt in maanden werk, geïndexeerd

Toename productie verwacht

De ondernemers realiseerden naar eigen zeggen in april een toename in de productie. Voor mei tot en met juli verwachten de ondernemers een verdere stijging van de productie. Verder voorzien ze een lichte stijging van de verkoopprijzen. De verwachtingen over de personeelssterkte is iets verslechterd, de ondernemers die een daling voorzien zijn deze maand weer in de meerderheid ten opzichte van degene die een stijging verwachten.

Verwachting3 mei tot en met juli 2007

Verwachting mei tot en met juli 2007

3) saldo van het percentage ondernemers dat een toename of een afname verwacht