Realisaties: papier- en grafische industrie

Maart 2007 was in alle opzichten een goede maand voor de papier- en grafische industrie. In vergelijking met dezelfde maand een jaar eerder nam de omzet in de papier- en grafische industrie zowel in euro’s als in volume toe. Er werd meer geproduceerd en de waarde van de orderontvangsten reikte tot een hoger niveau dan maart 2006. De verbruiksprijzen en afzetprijzen kwamen in maart hoger uit dan in maart 2006.

Ontwikkeling omzet, orders, prijzen en productie
(maart 2007 t.o.v. maart 2006)

Ontwikkeling omzet, orders, prijzen en productie

Hogere omzet in maart

De omzet in de papier- en grafische industrie was in maart 2007, ondanks een werkdag minder, ruim 2 procent hoger dan in maart 2006. In de papierindustrie kwam de omzet op een plus uit van ruim 2,5 procent en in de grafische industrie kwam de omzettoename uit op bijna 2 procent. Beide subbranches behaalden buiten onze landsgrenzen betere omzetresultaten dan in maart 2006. In het binnenland was de omzet van de papierindustrie 4 procent hoger. De omzet van de grafische industrie bleef vrijwel gelijk.

Vooral de papierindustrie had te maken met hogere afzetprijzen. Verrekening van het prijs- en werkdageffect resulteert in een volume van de gemiddelde dagomzet (omzetvolume) dat ruim 3 procent groter was. In het binnenland was dit volume ruim 4 procent groter en in het buitenland ruim 2,5 procent groter.

In de grafische industrie was het beeld over maart iets gunstiger. Bedrijven in deze subbranche wisten bijna 5 procent meer producten te verkopen dan in dezelfde maand van 2006. Deze grotere afzet werd zowel op de binnenlandse als op de buitenlandse markt gerealiseerd. In het eerste kwartaal van 2007 was de omzet ruim 5 procent en het omzetvolume 4 procent hoger.

Hogere orderontvangsten

In maart 2007 was de waarde van de orderontvangsten in de papierindustrie 1,5 procent hoger dan in maart een jaar eerder. Met de uitkomsten van januari en februari kwam in het eerste kwartaal van 2007 de waarde van de orderontvangsten ruim 3 procent hoger uit dan in dezelfde periode van 2006.

Prijzen hoger

In maart 2007 nam mede door ruim 2,5 procent hogere importprijzen de verbruiksprijs in de papier- en grafische industrie in vrijwel gelijke tred toe. Door de gestegen kosten zijn ook de producten duurder geworden. De afzetprijs was namelijk ruim 2,5 procent hoger dan in maart 2006. Ook in de afzonderlijke subbranches stijgen de afzetprijzen. In de papierindustrie is het niveau van de prijsstijging hoger dan gemiddeld in de branche, terwijl de producten van de grafische industrie juist minder fors in prijs gestegen zijn. Het eerste kwartaal geeft vrijwel exact dezelfde ontwikkelingen weer als maart 2007.

Meer productie in maart

Het volume van de gemiddelde dagproductie (productievolume) was in maart 2007 ruim 3 procent groter dan in maart 2006. In het eerste kwartaal van 2007 heeft de papier- en grafische industrie 2 procent meer geproduceerd dan in het eerste kwartaal van 2006.

Volume bruto toegevoegde waarde groter

In het vierde kwartaal van 2006 werd een bijna 2 procent groter volume van de bruto toegevoegde waarde gemeten. Het derde kwartaal eindigde nog in mineur met een 2,5 procent kleiner volume. Over geheel 2006 bleef het volume van de bruto toegevoegde waarde vrijwel gelijk aan dat van 2005.

Omzet, productie en prijzen (januari 2004– maart 2007)
(3-maands voortschrijdend gemiddelde)

Omzet, productie en prijzen (januari 2004– maart 2007)