Realisaties: hout-, bouwmaterialen- en overige industrie

Ook in maart 2007 heeft de hout-, bouwmaterialen- en overige industrie weer mooie groeicijfers laten zien. Zo werd meer omgezet dan in dezelfde maand een jaar eerder. Ook het volume van de gemiddelde dagomzet was groter, net zoals het volume van de gemiddelde dagproductie. De afzet- en verbruiksprijzen waren eveneens hoger.

Ontwikkeling omzet, prijzen en productie
(maart 2007 t.o.v. maart 2006)

Ontwikkeling omzet, prijzen en productie

Meer omzet in maart

In maart 2007 was de omzetgroei van de hout-, bouwmaterialen- en overige industrie minder hoog dan in februari en januari. Toch was de omzet ondanks een werkdag minder nog ruim 9 procent hoger dan in maart 2006. Hogere afzetprijzen hebben bijgedragen aan deze omzetgroei. Het omzetvolume per werkdag, dat resulteert na verrekening van het prijs- en werkdageffect, was bijna 9 procent groter.

Al met al hebben de ontwikkelingen in de eerste drie maanden van dit jaar geleid tot een topkwartaal. De omzet was 14 procent hoger dan in het eerste kwartaal van 2006 en het omzetvolume per werkdag bijna 10 procent.

Prijzen blijven stijgen

De grond- en hulpstoffen die deze branche uit het buitenland betrekt waren in maart 2007 bijna 8 procent duurder dan in maart 2006. De totale verbruiksprijs van grond- en hulpstoffen uit buiten- én binnenland was 6 procent hoger. De hogere verbruiksprijs liet de verkoopprijzen niet onberoerd. De totale afzetprijs was namelijk 5 procent hoger. De ontwikkelingen van de binnenlandse en de buitenlandse afzetprijzen ontliepen elkaar nauwelijks. Voor het eerste kwartaal van 2007 komt de prijsontwikkeling overeen met het geschetste beeld over maart.

Meer productie

Ten opzichte van maart 2006 is het volume van de gemiddelde dagproductie van de hout-, bouwmaterialen- en overige industrie in maart 2007 met ruim 3,5 procent toegenomen.

Met dit maartcijfer is de productiegroei in het eerste kwartaal ruim 5 procent hoger uitgekomen dan in de eerste drie maanden van 2006. Sinds het jaar 2000 werd nooit eerder in een kwartaal een dergelijk hoog groeicijfer gemeten.

Volume bruto toegevoegde waarde groter

In het vierde kwartaal van 2006 was het volume van de bruto toegevoegde waarde 2,5 procent groter dan in het vergelijkbare kwartaal van het jaar ervoor. Ook in het eerste kwartaal van 2006 was het volume groter en wel ruim 0,5 procent. Maar in het tweede en derde kwartaal jaar lag het volume achtereenvolgens ruim 3 procent en bijna 2 procent onder het niveau van de vergelijkbare periode van 2005. Op jaarbasis heeft dit geleid tot een daling van het volume van de bruto toegevoegde waarde van 0,5 procent.

Omzet, productie en prijzen (januari 2004 – maart 2007)
(3-maands voortschrijdend gemiddelde)

Omzet, productie en prijzen (januari 2004 – maart 2007)