Realisaties: voedings- en genotmiddelenindustrie

De februariomzet van de voedings- en genotmiddelenindustrie is in 2007 ruim hoger uitgekomen dan in februari 2006. De hogere afzetprijzen hebben de omzetontwikkeling positief beïnvloed. Het volume van de gemiddelde dagomzet (omzetvolume) was groter in februari 2007 dan in dezelfde periode een jaar eerder. Ook het volume van de gemiddelde dagproductie (productievolume) is groter uitgekomen. Het volume van de bruto toegevoegde waarde was in het vierde kwartaal van 2006 voor de zevende keer op rij groter dan hetzelfde kwartaal van 2005.

Ontwikkeling omzet, prijzen en productie
(februari 2007 t.o.v. februari 2006)

Ontwikkeling omzet, prijzen en productie

Meer omzet in februari

In februari heeft de voedings- en genotmiddelenindustrie een ruim 9 procent hogere omzet gerealiseerd vergeleken met februari 2006. Met name in het buitenland waren de omzetresultaten erg gunstig. Daar groeide de omzet met ruim 13 procent terwijl in eigen land de omzet bijna 6 hoger was. Hogere afzetprijzen hebben de omzet positief beïnvloed.

Rekening houdend met de hogere prijzen is het omzetvolume in februari 6 procent groter geworden vergeleken met februari een jaar eerder. Vooral het omzetvolume in het buitenland is flink groter geworden en wel ruim 10 procent. In eigen land was de toename van het omzetvolume met bijna 2 procent bescheiden.

Hogere verbruiks- en afzetprijzen

De verbruiksprijzen in de voedings- en genotmiddelenindustrie waren in februari bijna 5 procent hoger dan in februari 2006. De afzetprijzen zijn al in ruim twee jaar niet meer zo sterk gegroeid. Deze waren ruim 3 procent hoger dan in dezelfde periode een jaar eerder. Ook de invoerprijzen trokken nog verder aan en zijn in februari met 6 procent gestegen ten opzichte van februari jaar eerder.

Licht hogere productie

In februari 2007 was de groei van het productievolume in de voedings- en genotmiddelenindustrie slechts bijna 0,5 procent. Ook het productieniveau zakte net als in de voorafgaande twee jaren in februari weer onder het niveau van het jaar 2000.

Volume bruto toegevoegde waarde groter

Het volume van de bruto toegevoegde waarde in de voedings- en genotmiddelenindustrie was in het vierde kwartaal van 2006 ruim 2,5 procent groter dan in het vergelijkbare kwartaal van 2005. De positieve uitkomsten van de overige drie kwartalen over 2006 leidden tot een volumestijging op jaarbasis van ruim 2 procent.

Omzet, productie en prijzen (januari 2004–februari 2007)
(3-maands voortschrijdend gemiddelde)

Omzet, productie en prijzen (januari 2004–februari 2007)