Realisaties: papier- en grafische industrie

In februari 2007 nam, in vergelijking met dezelfde maand een jaar eerder, de omzet in de papier- en grafische industrie zowel in euro’s als in volume toe. Er werd meer geproduceerd, maar de waarde van de orderontvangsten reikte niet tot het niveau van februari 2006. De verbruiksprijzen en afzetprijzen kwamen in februari hoger uit dan in februari 2006. Het volume van de bruto toegevoegde waarde was in het vierde kwartaal van 2006 groter dan in hetzelfde kwartaal van het voorgaande jaar.

Ontwikkeling omzet, orders, prijzen en productie
(februari 2007 t.o.v. februari 2006)

Ontwikkeling omzet, orders, prijzen en productie

Hogere omzet in februari

De omzet in de papier- en grafische industrie was in februari 2007 bijna 6 procent hoger dan in februari 2006. In de papierindustrie was de omzet met een plus van ruim 4,5 procent iets lager dan het branchegemiddelde. In de grafische industrie kwam de omzettoename met bijna 6,5 procent iets hoger uit dan gemiddeld. Beide subbranches behaalden zowel binnen als buiten onze landsgrenzen betere omzetresultaten.

Vooral de papierindustrie had te maken met hogere afzetprijzen. Dit resulteerde in een volume van de gemiddelde dagomzet (omzetvolume) dat vrijwel gelijk was aan dat van februari 2006. In het binnenland was dit volume ruim 3 procent groter maar in het buitenland werd ruim 1,5 procent minder eenheden product verkocht. In de grafische industrie was het beeld over februari gunstiger. Bedrijven in deze subbranche wisten bijna 5 procent meer producten te verkopen dan in dezelfde maand van 2006. Deze grotere afzet werd zowel op de binnenlandse als op de buitenlandse markt gerealiseerd.

Lagere orderontvangsten

In februari 2007 was de waarde van de orderontvangsten in de papierindustrie bijna 1,5 procent lager dan in februari een jaar eerder. Met de uitkomsten van januari kwam in de eerste twee maanden van 2007 de waarde van de orderontvangsten ruim 2 procent hoger uit dan in dezelfde periode van 2006.

Prijzen hoger

In februari 2007 nam, mede door bijna 2,5 procent hogere importprijzen, de verbruiksprijs in de papier- en grafische industrie in vrijwel gelijke tred toe. Door de gestegen kosten zijn ook de producten van deze branche duurder geworden. De afzetprijs was namelijk ruim 2,5 procent hoger dan in februari 2006. Het beeld van de gestegen afzetprijzen is ook zichtbaar in de afzonderlijke subbranches. In de papierindustrie is het niveau van de prijsstijging hoger dan gemiddeld in de branche, terwijl de producten van de grafische industrie juist minder fors in prijs gestegen zijn.

Meer productie in februari

Het volume van de gemiddelde dagproductie (productievolume) was in februari 2007 bijna 2 procent groter dan in februari 2006.

Volume bruto toegevoegde waarde groter

In het vierde kwartaal van 2006 werd een bijna 2 procent groter volume van de bruto toegevoegde waarde gemeten. Het derde kwartaal eindigde nog in mineur met een 2,5 procent kleiner volume. Over geheel 2006 bleef het volume van de bruto toegevoegde waarde vrijwel gelijk aan dat van 2005.

Omzet, productie en prijzen (januari 2004– februari 2007)
(3-maands voortschrijdend gemiddelde

Omzet, productie en prijzen (januari 2004– februari 2007)