Realisaties: metaal-, elektrotechnische en transportmiddelenindustrie

De metaal-, elektrotechnische en transportmiddelenindustrie blijft het goed doen. Zo heeft deze branche ook in februari 2007 zowel in euro’s als volume weer flink meer omgezet dan in dezelfde maand een jaar eerder. Daarnaast was het volume van de gemiddelde dagproductie eveneens fors groter. Ook de afzetprijzen en de verbruiksprijzen waren wederom hoger. Verder was de waarde van de orderontvangst beduidend hoger dan in februari 2006. Het volume van de bruto toegevoegde waarde was in het vierde kwartaal van 2006 royaal groter dan in het laatste kwartaal van 2005.

Ontwikkeling omzet, orders, prijzen en productie
(februari 2007 t.o.v. februari 2006)

Ontwikkeling omzet, orders, prijzen en productie

Flinke omzetplus in februari

Al tien maanden op rij wordt de omzetgroei van de metaal-, elektrotechnische en transportmiddelenindustrie nagenoeg elke maand met dubbele cijfers geschreven. Ook in februari 2007 werd deze trend voortgezet. De omzet kwam 20 procent hoger uit dan in dezelfde maand een jaar eerder. De gestegen afzetprijzen droegen circa een vijfde deel bij aan de gestegen omzet. Na verrekening van de hogere afzetprijzen blijkt dat het volume van de gemiddelde dagomzet 16 procent groter was dan in februari 2006. De ontwikkelingen van de omzet en het omzetvolume per werkdag van de buitenlandse omzet waren iets beter dan die van de binnenlandse verkopen.

Ook orderontvangst hoger

De waarde van de orderontvangsten is in februari 15 procent hoger uitgekomen dan in februari 2006. In januari werd al een toename van 13 procent gemeten. Gemiddeld is deze groei beduidend hoger dan die van ruim 8 procent in het vierde kwartaal van 2006. Over heel 2006 was de waarde van de ontvangen orders gemiddeld 15 procent hoger dan in 2005.

Hogere prijzen

Ook in februari 2007 liggen de import- en de verbruiksprijzen weer boven het niveau van dezelfde maand het jaar ervoor. De importprijs was 12 procent hoger en de totale verbruiksprijs nam ruim 9 procent toe. Dit heeft natuurlijk zijn effect op de verkoopprijzen. Die waren ook hoger dan in februari 2006. Zo was de totale verkoopprijs gemiddeld 3,5 procent hoger Op de binnenlandse markt werden de producten van deze branche gemiddeld bijna 5 procent duurder; aan buitenlandse afnemers werd bijna 3 procent meer berekend.

Meer productie

In februari 2007 was het volume van de gemiddelde dagproductie bijna 10 procent groter dan dat van februari het jaar ervoor. Dit groeicijfer is zelfs iets groter dan de 8 procent van het vierde kwartaal van 2006.

Recordgroei volume bruto toegevoegde waarde

Het volume van de bruto toegevoegde waarde was in het vierde kwartaal van 2006 bijna 8 procent groter dan in het overeenkomstige kwartaal van 2005. Ook in de eerste drie kwartalen van 2006 werd een grotere waarde gemeten. Over heel 2006 bekeken, kwam het volume van de bruto toegevoegde waarde dan ook bijna 3 procent groter uit, terwijl in 2005 het volume nog bijna 1,5 procent kleiner was.

Omzet, productie en prijzen (januari 2004–februari 2007)
(3-maands voortschrijdend gemiddelde)

Omzet, productie en prijzen (januari 2004–februari 2007)