Realisaties: hout-, bouwmaterialen- en overige industrie

In februari 2007 heeft de hout-, bouwmaterialen- en overige industrie weer hoge groeicijfers laten zien. Sinds het basisjaar 2000 werden zelden dergelijk hoge groeicijfers gemeten. Zo werd flink meer omgezet dan in dezelfde maand een jaar eerder. Ook het volume van de gemiddelde dagomzet was fors groter, net als het volume van de gemiddelde dagproductie. De afzet- en verbruiksprijzen waren eveneens hoger. Het volume van de bruto toegevoegde waarde was in het vierde kwartaal van 2006 groter dan in hetzelfde kwartaal van 2005.

Ontwikkeling omzet, prijzen en productie
(februari 2007 t.o.v. februari 2006)

Ontwikkeling omzet, prijzen en productie

Flink meer omzet

In februari 2007 was de omzetgroei van de hout-, bouwmaterialen- en overige industrie minder uitbundig dan in januari, toen het zachte weer een belangrijke rol speelde. Toch was de omzet nog 13 procent hoger dan in februari 2006. De hogere afzetprijzen hebben voor bijna een derde bijgedragen aan de omzetgroei. Het omzetvolume per werkdag, dat resulteert na verrekening van het prijseffect, was bijna 9 procent groter.

Hogere prijzen

De grond- en hulpstoffen die deze branche importeert kostten in februari 2007 ruim 8 procent meer dan in februari 2006. De totale verbruiksprijs was ruim 6 procent hoger. De hogere verbruiksprijs heeft zijn weerslag op de producten van deze branche, die ook duurder zijn geworden. De totale afzetprijs was namelijk ruim 3,5 procent hoger. De ontwikkelingen van de binnenlandse en de buitenlandse afzetprijzen ontliepen elkaar behoorlijk. Zo betaalden klanten uit Nederland 4,5 procent meer voor de producten van deze branche. Voor buitenlandse klanten waren de prijzen slechts iets meer dan 0,5 procent hoger.

Meer productie in februari

Vergeleken met februari 2006 is het volume van de gemiddelde dagproductie van de hout-, bouwmaterialen- en overige industrie in februari 2007 met ruim 4,5 procent toegenomen. Sinds het basisjaar 2000 werd slechts in een incidentele maand een grotere productiegroei gemeten, met januari 2007 als absolute topper met een plus van bijna 8 procent.

Volume bruto toegevoegde waarde groter

In het vierde kwartaal van 2006 was het volume van de bruto toegevoegde waarde 2,5 procent groter dan in het vergelijkbare kwartaal van het jaar ervoor. Ook in het eerste kwartaal van 2006 was het volume groter en wel ruim 0,5 procent. Maar in het tweede en derde kwartaal jaar lag het volume achtereenvolgens ruim 3 procent en bijna 2 procent onder het niveau van de vergelijkbare periode van 2005. Op jaarbasis heeft dit geleid tot een daling van het volume van de bruto toegevoegde waarde van 0,5 procent.

Omzet, productie en prijzen (januari 2004 – februari 2007)
(3-maands voortschrijdend gemiddelde)

Omzet, productie en prijzen (januari 2004 – februari 2007)