Realisaties: aardolie-, chemische, rubber- en kunststofindustrie

In februari 2007 heeft de aardolie-, chemische, rubber- en kunststofindustrie, ondanks een lagere afzetprijs een bescheiden omzetgroei geboekt, ten opzichte van februari 2006. Ook de afzet van eenheden product was groter en er werd aanzienlijk meer geproduceerd. Daarnaast was de waarde van de orderontvangsten hoger dan in februari 2006. Het volume van de bruto toegevoegde waarde was in het vierde kwartaal van 2006 eveneens groter dan hetzelfde kwartaal van 2005.

Ontwikkeling omzet, orders, prijzen en productie
(februari 2007 t.o.v. februari 2006)

Ontwikkeling omzet, orders, prijzen en productie

Beperkte omzetgroei in februari

In februari was de omzet van de aardolie-, chemische, rubber- en kunststofindustrie ruim 1,5 procent hoger dan in dezelfde maand van 2006. Na correctie voor de lagere afzetprijs resulteert het volume van de gemiddelde dagomzet. Dit omzetvolume was ruim 3,5 procent groter dan in februari 2006. De chemische industrie draagt met een toename van 9 procent het meeste bij aan de groei van het omzetvolume. Ook de rubber- en kunststofindustrie deed het goed met een ruim 4,5 procent groter omzetvolume. Daarentegen heeft de aardolie-industrie met een 14 procent kleiner omzetvolume een teleurstellende maand achter de rug. In de chemische industrie groeide het omzetvolume op de binnenlandse markt met 15 procent en op de buitenlandse markt met 7 procent. De ontwikkelingen in binnen- en buitenland verschilden in de aardolie-industrie en in de rubber- en kunststofindustrie nauwelijks van elkaar.

Orderontvangsten chemie hoger

In februari 2006 kwam de waarde van de ontvangen orders in de chemische industrie bijna 6 procent hoger uit dan in dezelfde maand van het voorgaande jaar. De ontwikkelingen van februari bleven enigszins achter bij die van heel 2006 en januari 2007. In deze periode werd de ontwikkeling van de orderontvangsten vrijwel iedere maand met dubbele cijfers genoteerd. Over heel 2006 was de waarde van de orderontvangsten zelfs 16 procent hoger dan in 2005. In januari 2007 reikte de waarde van de orderontvangsten zelfs tot recordhoogte.

Verbruiksprijs en afzetprijs lager

Net als in januari waren ook in februari 2007 de prijzen van grondstoffen en eindproducten van de aardolie-, chemische, rubber- en kunststofindustrie lager dan in dezelfde maand een jaar eerder. De verbruiksprijs daalde met ruim 2,5 procent en de afzetprijs met bijna 2 procent. Op de binnenlandse markt daalden de afzetprijzen iets sterker dan het gemiddelde. Deze lagere prijzen zijn uitsluitend het gevolg van de ontwikkelingen in de aardolie-industrie. In de twee andere subbranches waren de verbruiksprijs en afzetprijs juist wel hoger dan in februari 2006.

Recordproductie in februari

Nooit eerder is in een februarimaand meer geproduceerd dan in 2007. Het productievolume in de aardolie-, chemische, rubber- en kunststofindustrie was in februari 2007 bijna 8 procent groter dan dat van februari 2006. Na de metaal-, elektrotechnische en transportmiddelenindustrie heeft deze branche de grootste bijdrage geleverd aan de productiegroei van de Nederlandse industrie.

Bruto toegevoegde waarde op koers

Het volume van de bruto toegevoegde waarde in de aardolie-, chemische, rubber- en kunststofindustrie was in het vierde kwartaal van 2006 bijna 1,5 procent groter dan in het vergelijkbare kwartaal van 2005. Het is al het zesde kwartaal op rij waarin het volume van de bruto toegevoegde waarde groter is dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Het jaar 2005 werd nog afgesloten met een volume dat nagenoeg gelijk was aan dat van 2004, maar 2006 eindigde met een royale plus van 3 procent.

Omzet, productie en prijzen (januari 2004–februari 2007)
(3-maands voortschrijdend gemiddelde)

Omzet, productie en prijzen (januari 2004–februari 2007)