Recordoogst peren, appeloogst valt mee

In 2006 werd een recordhoeveelheid van 222 miljoen kilo peren geoogst. Dit is 12 miljoen kilo meer dan het oude record van twee jaar geleden. Driekwart van de geoogste peren bestaat uit het populaire ras Conference. Het areaal Conference steeg vanaf 2002 met duizend hectare. In dezelfde periode nam het overig peerareaal met bijna vijfhonderd hectare af.

De appeloogst kwam in 2006 uit op 365 miljoen kilo. Dit is 2 procent meer dan een jaar eerder. Driekwart van de geoogste appelen bestaat uit Elstar en Jonagold. Voor de start van de plukperiode in juli werd een lagere oogst verwacht. Bij deze juliraming kon men niet weten dat de regenrijke augustusmaand zou leiden tot een flinke groeispurt.

De nieuwe appelrassen Kanzi, Junami en Rubens beginnen terrein te veroveren binnen het appelassortiment. In 2006 nemen deze rassen 365 hectare in beslag. Een jaar eerder was dit nog 108 hectare. Deze toename van ruim 250 hectare is vrijwel gelijk aan het huidig areaal van het traditionele ras Cox’s Orange Pippin.

Productie appel en peren

productie appels en peren

Bron: StatLine, Oogstraming appels en peren