Realisaties: voedings- en genotmiddelenindustrie

De voedings- en genotmiddelenindustrie heeft in januari 2007 een flink hogere omzet gerealiseerd vergeleken met januari vorig jaar. Niet alleen de hogere prijzen maar ook een grotere afzet hebben tot een hogere omzet geleid. Zowel in het binnen- als in het buitenland zijn in januari meer voedings- en genotmiddelen verkocht. Het volume van de gemiddelde dagomzet (omzetvolume) is in januari groter uitgekomen. Ook het volume van de gemiddelde dagproductie (productievolume) was in januari iets groter. Het volume van de bruto toegevoegde waarde was in het vierde kwartaal van 2006 voor de zevende keer op rij groter dan hetzelfde kwartaal van 2005.

Ontwikkeling omzet, prijzen en productie
(januari 2007 t.o.v. januari 2006)

Ontwikkeling omzet, prijzen en productie

Hogere omzet

De omzet van de voedings- en genotmiddelenindustrie was in januari 2007 ruim 9 procent hoger vergeleken met januari 2006. Zowel in eigen land als in het buitenland is de omzet flink gestegen. In het buitenland is in januari ruim 14 procent meer verkocht en in eigen land werd een toename van bijna 5 procent gerealiseerd.

De omzet in januari werd positief beïnvloed door hogere afzetprijzen. Rekening houdend met deze prijsstijgingen is het omzetvolume in januari 2007 ruim 6 procent groter uitgekomen dan in januari 2006. Vooral het omzetvolume in het buitenland is groter geworden en wel met ruim 11 procent. In eigen land was het omzetvolume in januari ruim 1,5 procent groter.

Verbruiks- en afzetprijzen hoger in januari

Binnen de voedings- en genotmiddelenindustrie waren de verbruiksprijzen in januari 2007 ruim 4,5 procent hoger dan in dezelfde maand vorig jaar. De afzetprijzen waren bijna 3 procent hoger. Dat is één procentpunt meer dan het gemiddelde van 2006. Ook de invoerprijzen zijn in januari 2007 met bijna 5,5 procent, harder gestegen dan gemiddeld in 2006.

Meer productie

Het productievolume van de voedings- en genotmiddelenindustrie is in januari 2007 bijna 1,5 procent groter geworden ten opzichte van januari vorig jaar. Het is de tiende maand op rij dat het productievolume groter is dan in dezelfde maand een jaar eerder.

Volume bruto toegevoegde waarde groter

Het volume van de bruto toegevoegde waarde in de voedings- en genotmiddelenindustrie was in het vierde kwartaal van 2006 ruim 2,5 procent groter dan in het vergelijkbare kwartaal van 2005. De positieve uitkomsten van de overige drie kwartalen over 2006 leidden tot een volumestijging op jaarbasis van ruim 2 procent.

Omzet, productie en prijzen (januari 2004–januari 2007)
(3-maands voortschrijdend gemiddelde)

Omzet, productie en prijzen (januari 2004–januari 2007)