Realisaties: aardolie-, chemische, rubber- en kunststofindustrie

De aardolie-, chemische, rubber- en kunststofindustrie heeft in januari 2007 zowel in waarde als in volume meer omgezet dan in dezelfde maand een jaar eerder. Ook de waarde van de orderontvangsten was hoger. De verbruiksprijs en afzetprijs lagen in januari 2007 op een lager niveau. Het volume van de gemiddelde dagproductie (productievolume) kwam in januari 2007 groter uit dan in januari 2006. Het volume van de bruto toegevoegde waarde was in het vierde kwartaal van 2006 eveneens groter dan hetzelfde kwartaal van 2005.

Ontwikkeling omzet, orders, prijzen en productie
(januari 2007 t.o.v. januari 2006)

Ontwikkeling omzet, orders, prijzen en productie

Meer omzet in januari

In januari was de omzet van de aardolie-, chemische, rubber- en kunststofindustrie ruim 3 procent hoger dan in dezelfde maand van 2006. Na correctie voor de lagere afzetprijs resulteert het volume van de gemiddelde dagomzet. Dit omzetvolume was bijna 7 procent groter dan in januari 2006. De ontwikkelingen op de binnenlandse en buitenlandse markt verschilden nauwelijks van elkaar. Van de drie onderliggende subbranches draagt de chemische industrie het sterkste bij aan de groei van het omzetvolume. De chemie wist in januari 2007 bijna 7 procent meer eenheden product verkopen dan in januari 2006. In de rubber- en kunststofindustrie was de groei van het omzetvolume 4,5 procent. De aardolie-industrie daarentegen, deed het met een geringe daling van krap 0,5 procent minder goed. Deze terugval kwam geheel voor rekening van de 7 procent kleinere afzet op de exportmarkt. Op de binnenlandse markt werd juist bijna 3 procent meer eenheden product verkocht.

Orderontvangsten chemie naar recordwaarden

Het is inmiddels al drie jaar dat de waarde van de orderontvangst iedere maand hoger is dan in dezelfde maand een jaar eerder. In januari 2007 kwam de waarde van de ontvangen orders in de chemische industrie 18 procent hoger uit dan in dezelfde maand van 2006. Nooit eerder was de waarde van de orderontvangsten in de chemie zo groot.

Verbruiksprijs en afzetprijs lager

Als gevolg van de dalende prijs van ruwe olie op de wereldmarkt zijn in januari 2007 de prijzen van grondstoffen en eindproducten van de aardolie-, chemische, rubber- en kunststofindustrie lager dan in januari 2006. De verbruiksprijs daalde met ruim 6 procent en de afzetprijs met bijna 3,5 procent. Op de binnen- en buitenlandse afzetmarkt daalden de prijzen in dezelfde orde van grootte. Deze lagere prijzen zijn echter uitsluitend het gevolg van de ontwikkelingen in de aardolie-industrie. In de twee andere subbranches waren de verbruiksprijs en afzetprijs juist wel hoger dan in januari 2006.

Weer productiegroei

Het productievolume was in januari 2007 bijna 5 procent groter dan dat van januari 2006. Vooral in de rubber- en kunststofindustrie is de productie de laatste maanden beduidend groter.

Bruto toegevoegde waarde op koers

Het volume van de bruto toegevoegde waarde in de aardolie-, chemische, rubber- en kunststofindustrie was in het vierde kwartaal van 2006 bijna 1,5 procent groter dan in het vergelijkbare kwartaal van 2005. Het is al het zesde kwartaal op rij waarin het volume van de bruto toegevoegde waarde groter is dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Het jaar 2005 werd nog afgesloten met een volume dat nagenoeg gelijk was aan dat van 2004, maar 2006 eindigde met een royale plus van 3 procent.

Omzet, productie en prijzen (januari 2004 - januari 2007)
(3-maands voortschrijdend gemiddelde)

Omzet, productie en prijzen (januari 2004 - januari 2007)