Industriebeeld: producentenvertrouwen iets minder hoog

Het vertrouwen van ondernemers in de industrie kwam in maart uit op 6,9. Dit is weliswaar 0,9 procentpunt lager dan in februari, maar de stemming onder de ondernemers is nog altijd zeer positief. Vanaf de zomer van 2005 is het sentiment van de ondernemers sterk verbeterd. In oktober 2006 werd met 9,0 zelfs het hoogste niveau ooit bereikt.

In januari 2007 heeft de Nederlandse industrie 10 procent meer omgezet dan in januari 2006. Al bijna drie jaar is de omzet elke maand hoger dan in dezelfde maand een jaar eerder.

De gemiddelde dagproductie was bijna 5 procent hoger dan in dezelfde maand een jaar eerder.

Het volume van de bruto toegevoegde waarde is in de industrie in het vierde kwartaal van 2006 met 3,9 procent gegroeid ten opzichte van een jaar eerder.

Productiegroei en producentenvertrouwen

Productiegroei en producentenvertrouwen

Orderpositie onveranderd hoog

Het producentenvertrouwen is samengesteld uit drie deelindicatoren: de verwachte productie in de komende drie maanden, het oordeel van de ondernemers over de voorraden gereed product en het oordeel over de orderpositie. Het oordeel over de voorraad gereed product verbeterde in maart licht. Over de toekomstige productie en de orderpositie waren de ondernemers ook positief, maar wel iets minder dan in februari. Zo denken per saldo iets minder ondernemers de productie op te voeren.

Het aantal ondernemers dat aangeeft dat de orderontvangsten zijn toegenomen overtrof het aantal dat een vermindering ziet. De index orderpositie (orderportefeuille uitgedrukt in maanden werk) bleef vrijwel onveranderd en kwam uit op 108,6.

De ondernemers in de industrie bleven eveneens gematigd positief ten aanzien van de werkgelegenheid. Het aantal ondernemers dat uitging van een stijging van de personeelsomvang was in maart licht in de meerderheid. De stemming over de werkgelegenheid is het laatste halfjaar aanzienlijk beter dan in de periode 2001-2005.

Branchegegevens over het producentenvertrouwen in de industrie zijn elders opgenomen in de Industriemonitor.

Opnieuw omzetgroei

De hogere omzet kan bijna geheel worden toegeschreven aan een grotere afzet. De licht gestegen afzetprijzen speelden nauwelijks een rol.

In alle branches van de industrie werd meer omgezet. De sterkste omzetgroei werd gemeten in de hout- en bouwmaterialenindustrie, waar de omzet bijna 25 procent hoger was. Dankzij het zachte weer in januari konden bouwactiviteiten volop doorgaan en werd een flink hogere volumegroei gerealiseerd. Ook de metaalindustrie deed het goed met 18 procent meer omzet.

De totale industrie zette in het binnenland 9 procent meer om. Op de buitenlandse markt was de omzettoename 10 procent. Al bijna een jaar groeit de export meer dan de omzet op de binnenlandse markt.

Meer productie

De gemiddelde dagproductie in de Nederlandse industrie was in januari 2007 bijna 5 procent hoger dan in dezelfde maand een jaar eerder.

Alle branches leverden in januari meer productie. In de hout- en bouwmaterialenindustrie was de toename met 9 procent het grootst. Het zachte weer in januari heeft hierbij een belangrijke rol gespeeld. Ook de metaalindustrie deed het zeer goed met een toename van bijna 9 procent.

Industrie groeit verder in vierde kwartaal

In het vierde kwartaal van 2006 was het volume van de bruto toegevoegde waarde (basisprijzen) van de industrie 3,9 procent groter dan dat van het overeenkomstige kwartaal van 2005. Deze groei kwam vooral door meer uitvoer van industriële producten. Mede dankzij de groeispurt van de industrie in het vierde kwartaal was over geheel 2006 het volume van de bruto toegevoegde waarde 2,1 procent groter dan dat van 2005.

De Nederlandse economie is in het vierde kwartaal van 2006 met 2,7 procent gegroeid ten opzichte van een jaar eerder. In heel 2006 groeide de Nederlandse economie met 2,9 procent. Net als in 2005 leverde de uitvoer de belangrijkste bijdrage aan de economische groei. Het waren echter vooral de consumptie van huishoudens en de investeringen die een versnelling brachten in de economische groei.