Realisaties: papier- en grafische industrie

In januari 2007 nam, in vergelijking met dezelfde maand een jaar eerder, de omzet in de papier- en grafische industrie zowel in euro’s als in eenheden product toe. Het volume van de gemiddelde dagproductie (productievolume) bleef vrijwel gelijk. De orderontvangst vertegenwoordigde een hogere waarde en ook de prijzen waren hoger.

Ontwikkeling omzet, orders, prijzen en productie
(januari 2007 t.o.v. januari 2006)

Ontwikkeling omzet, orders, prijzen en productie

Hogere omzet in januari

De omzet in de papier- en grafische industrie was in januari 2007 bijna 7 procent hoger dan in januari 2006. Ook in de twee onderliggende subbranches, de papierindustrie en de grafische industrie, was de omzet zo’n 7 procent hoger. Vooral de papierindustrie had te maken met hogere afzetprijzen. Dit vertaalde zich in een 2,5 procent groter volume van de gemiddelde dagomzet (omzetvolume). In het binnenland werd bijna 4 procent meer eenheden product afgezet en in het buitenland liep de afzettoename op tot 1,5 procent. De grafische industrie vertoonde een nog gunstiger beeld. Het omzetvolume was bijna 6 procent groter. Deze groei komt vooral door toedoen van een grotere afzet in het buitenland van 25 procent. In het binnenland is bijna 2 procent meer producten verkocht.

Waarde orderontvangsten weer hoger

In januari 2007 was de waarde van de orderontvangsten in de papierindustrie ruim 4,5 procent hoger dan in januari een jaar eerder. Tot december 2006 was de waarde van de orderontvangsten anderhalf jaar lang telkens iedere maand hoger dan dezelfde maand van het voorgaande jaar. Echter, in december 2006 daalde de waarde van de orderontvangsten nog met 10 procent. Met januari erbij lijkt het erop dat de daling van december een incident was.

Prijzen hoger

Mede als gevolg van de bijna 3 procent hogere importprijzen waren in januari 2007 de kosten voor gebruikte grond- en hulpstoffen (verbruiksprijs) in de papier- en grafische industrie bijna 2,5 procent hoger dan in januari 2006. Door de gestegen kosten zijn ook de producten van deze branche duurder geworden. De afzetprijs was namelijk 2,5 procent hoger. Het beeld van gestegen prijzen is ook zichtbaar in de afzonderlijke bedrijfstakken. In de papierindustrie was het niveau van de prijsstijging hoger dan het gemiddelde in de branche, terwijl in de grafische industrie de prijzen gemiddeld juist minder hard toenamen dan het branchegemiddelde.

Productie vrijwel gelijk

In januari 2007 was het productievolume in de hele branche vrijwel gelijk aan dat van januari 2006. Deze januari uitkomst is ongeveer gelijk aan het beeld van heel 2006. In 2006 presteerde de papierindustrie echter relatief beter dan de grafische industrie.

Volume bruto toegevoegde waarde kleiner

In het derde kwartaal van 2007 was het volume van de bruto toegevoegde waarde 2,5 procent kleiner dan in hetzelfde kwartaal van 2006. In de eerste twee kwartalen van 2007 werd nog een groter volume gemeten. Over 2006 was het volume van de bruto toegevoegde waarde 0,5 procent groter dan in 2004.

Omzet, productie en prijzen (januari 2004– januari 2007)
(3-maands voortschrijdend gemiddelde)

Omzet, productie en prijzen (januari 2004– januari 2007)