Realisaties: hout-, bouwmaterialen- en overige industrie

In januari 2007 heeft de hout-, bouwmaterialen- en overige industrie bijzonder hoge groeicijfers laten zien. Sinds het basisjaar 2000 werden nog nooit dergelijk hoge groeicijfers gemeten. Zo werd flink meer omgezet dan in dezelfde maand een jaar eerder. Ook het volume van de gemiddelde dagomzet was fors groter, net als het volume van de gemiddelde dagproductie. De afzet- en verbruiksprijzen waren eveneens hoger.

Ontwikkeling omzet, prijzen en productie
(januari 2007 t.o.v. januari 2006)

Ontwikkeling omzet, prijzen en productie

Meer omzet

De omzet van de hout-, bouwmaterialen- en overige industrie was in januari 2007 met een toename van 23 procent fors hoger dan in januari een jaar eerder. Het zachte weer in januari heeft hierbij een belangrijke rol gespeeld. Ook de hogere afzetprijzen hebben bijgedragen aan de omzetgroei. Het omzetvolume per werkdag, dat resulteert na verrekening van het prijseffect, was 17 procent groter. De ontwikkelingen van de binnenlandse en de buitenlandse omzet lagen in dezelfde orde van grootte.

Hogere prijzen

In januari 2007 werd meer betaald voor grond- en hulpstoffen die deze branche importeert dan in januari 2006. De totale verbruiksprijs was ruim 6 procent hoger. Door de hogere verbruiksprijs zijn de producten van deze branche ook duurder geworden. De totale afzetprijs was namelijk bijna 4,5 procent hoger. De ontwikkelingen van de binnenlandse en de buitenlandse afzetprijzen ontliepen elkaar niet veel. Klanten uit Nederland betaalden 4,5 procent meer en buitenlandse klanten ruim 4 procent.

Meer productie in januari

Vergeleken met januari 2006 is het volume van de gemiddelde dagproductie van de hout-, bouwmaterialen- en overige industrie in januari 2007 met 9 procent toegenomen. Dit is de grootste productiegroei sinds het basisjaar 2000. Dat deze groei uitzonderlijk is, blijkt ook uit het feit dat sinds januari 1996 slechts drie keer een hogere groei werd gemeten.

Volume bruto toegevoegde waarde kleiner

Het volume van de bruto toegevoegde waarde was in het derde kwartaal van 2007 bijna 2 procent kleiner dan in het vergelijkbare kwartaal van het jaar ervoor. Ook het tweede kwartaal van 2007 werd met een min afgesloten. Het jaar 2006 werd afgesloten met een volumestijging van de bruto toegevoegde waarde van 2 procent.

Omzet, productie en prijzen (januari 2004 – januari 2007)
(3-maands voortschrijdend gemiddelde)

Omzet, productie en prijzen (januari 2004 – januari 2007)