Oordeel en verwachtingen: hout-, bouwmaterialen- en overige industrie

De Conjunctuurtest van maart 2007 laat een licht verbeterd beeld zien in de hout-, bouwmaterialen- en overige industrie. Het oordeel over de orderontvangsten is iets verslechterd, maar die over de voorraad gereed product is licht verbeterd. Voor de komende maanden zijn de ondernemers optimistisch: ze verwachten een toename van de productie, hogere afzetprijzen en een toename van de personeelssterkte. Het algemene beeld in de branche blijft duiden op optimisme.

Meer orderontvangsten, stemming onveranderd

De ondernemers ontvingen meer orders in februari, vergeleken met januari. Het oordeel over de orderontvangsten is echter verder verslechterd. Het oordeel over de voorraad gereed product is licht verbeterd. De tevredenheid over de orderpositie is nagenoeg onveranderd. De index orderpositie is licht gestegen en komt uit op 103,9 (juli 2000=100). De stemming in de branche is in 2006 duidelijk verbeterd, onder impulsen van de stijgende orderontvangsten.

Orderpositie, oordeel 1 en index 2

Orderpositie, oordeel en index

1) oordeel orderpositie = saldo van het percentage ondernemers dat positief of negatief oordeelt
2) index orderpositie = ontvangen orders uitgedrukt in maanden werk, geïndexeerd

Optimistische verwachtingen

Volgens de ondernemers is in februari de productie opnieuw toegenomen ten opzichte van de voorgaande maand. De ondernemers zijn zeer optimistisch in hun verwachtingen. Per saldo verwacht bijna 30 procent van de ondernemers een toename van de productie. De branche is verder overtuigd van een stijging van de afzetprijzen komende maanden, 23 procent van de ondernemers verwacht stijgende afzetprijzen en de rest gelijkblijvende afzetprijzen. Ook de verwachtingen over de toekomstige personeelssterkte is flink verbeterd.

Verwachting3 voor maart tot en met mei 2007

Verwachting voor maart tot en met mei 2007

3) saldo van het percentage ondernemers dat een toename of een afname verwacht