Oordeel en verwachtingen: aardolie-, chemische, rubber- en kunststofverwerkende industrie

Uit de Conjunctuurtest van maart 2007 blijkt dat het beeld in de aardolie-, chemische, rubber- en kunststofverwerkende industrie ongeveer gelijk is aan februari. De orderontvangsten zijn iets toegenomen, terwijl de oordelen nagenoeg gelijk zijn gebleven. De ondernemers zijn voorzichtig in hun verwachtingen. Het algemene beeld in de branche kan omschreven worden als wisselvallig.

Toename orderontvangsten en gelijkblijvende oordelen

Volgens de ondernemers zijn de orderontvangsten in februari gestegen ten opzichte van januari. Deze toename werd voornamelijk op de buitenlandse markt gerealiseerd. De index orderpositie is echter iets gedaald en komt uit op 104,3 (juli 2000=100). Het oordeel over de orderontvangsten en voorraad gereed product zijn niet veranderd. Ook het oordeel over de orderpositie en de buitenlandse orderpositie is nagenoeg gelijk gebleven. In deze branche is het beeld in 2006 verbeterd, maar dit is wel gepaard gegaan met veel schommelingen.

Orderpositie, oordeel 1 en index 2

Orderpositie, oordeel en index

1) oordeel orderpositie = saldo van het percentage ondernemers dat positief of negatief oordeelt
2) index orderpositie = ontvangen orders uitgedrukt in maanden werk, geïndexeerd

Ondernemers voorzichtig in hun verwachtingen

De ondernemers zagen in februari een lichte afname van de productie ten opzichte van een maand eerder. In hun verwachting voor de toekomstige productie voor de komende periode zijn de ondernemers voorzichtig. Wel voorzien ze hogere afzetprijzen in de komende periode. De verwachtingen over de toekomstige personeelssterkte is iets verbeterd. Het saldo van de ondernemers die een toename of afname van de personeelssterkte verwachten, is van -13 gestegen naar -9.

Verwachting3 voor maart tot en met mei 2007

Verwachting voor maart tot en met mei 2007

3) saldo van het percentage ondernemers dat een toename of een afname verwacht