Oordeel en verwachtingen: voeding- en genotmiddelenindustrie

Uit de Conjunctuurtest van februari 2007 blijkt dat het beeld in de voeding- en genotmiddelenindustrie gelijk is gebleven. Er zijn in januari iets minder orders ontvangen, maar de oordelen zijn licht verbeterd. De ondernemers zijn deze maand voorzichtig over de toekomstige productie. Ook over de verwachte buitenlandse afzet zijn de ondernemers voorzichtig. Het algemene beeld in de branche kan omschreven worden als licht optimistisch, maar voorzichtig.

Minder orderontvangsten en licht verbeterde oordelen

De ondernemers ontvingen naar eigen zeggen in januari iets minder orders dan in december. Vooral de orderontvangst uit het binnenland is afgenomen. Het oordeel over deze orderontvangsten is echter licht verbeterd. De indexorderpositie en de oordelen over de orderpositie en de voorraden zijn ook licht verbeterd. Het oordeel over de buitenlandse orderpositie is ook verbeterd. Het sentiment onder de ondernemers is in 2006 veranderd van licht negatief naar licht positief.

Orderpositie, oordeel 1 en index 2

Orderpositie, oordeel en index

1) oordeel orderpositie = saldo van het percentage ondernemers dat positief of negatief oordeelt
2) index orderpositie = ontvangen orders uitgedrukt in maanden werk, geïndexeerd

Stijgende afzetprijzen verwacht

In januari is volgens de ondernemers de productie licht toegenomen ten opzichte van december. Voor de periode februari tot en met april zijn de ondernemers voorzichtig in hun verwachting betreffende productie. Wel worden door een grote meerderheid stijgende afzetprijzen verwacht. De verwachting over de toekomstige personeelssterkte is iets verslechterd. Er zijn nu weer meer ondernemers die een daling van het aantal medewerkers voorzien dan die een stijging verwachten. Deze verwachtingen van de branche zijn iets pessimistischer dan de verwachtingen in de gehele industrie.

Verwachting3 voor februari tot en met april 2007

Verwachting voor februari tot en met april 2007

3) saldo van het percentage ondernemers dat een toename of een afname verwacht