Realisaties: metaal-, elektrotechnische en transportmiddelenindustrie

De metaal-, elektrotechnische en transportmiddelenindustrie heeft in december 2006 zowel in euro’s als volume flink meer omgezet dan in dezelfde maand een jaar eerder. Het volume van de gemiddelde dagproductie was eveneens fors groter. Daarnaast waren ook de afzetprijzen en de verbruiksprijzen wederom hoger. De waarde van de orderontvangst steeg echter nauwelijks.

Ontwikkeling omzet, orders, prijzen en productie
(december 2006 t.o.v. december 2005)

Ontwikkeling omzet, orders, prijzen en productie

Flink meer omzet in december

Sinds mei 2006 wordt de omzetgroei van de metaal-, elektrotechnische en transportmiddelenindustrie nagenoeg elke maand met dubbele cijfers geschreven. In december 2006 werd deze trend voortgezet en kwam de omzet 14 procent hoger uit dan in dezelfde maand een jaar eerder. Hogere afzetprijzen droegen maar in beperkte mate bij aan de gestegen omzet. Na verrekening van deze prijzen en het verschil in werkdagpatroon blijkt dat het omzetvolume per werkdag een vijfde groter was dan in december 2005. De ontwikkelingen op de buitenlandse markt droegen het sterkst bij aan de omzetgroei.

Over heel 2006 werd 12 procent meer omzet geboekt, bij een gemiddelde toename van de afzetprijs van ruim 3 procent. Het bijbehorende omzetvolume was bijna 9 procent groter. Naar het buitenland werd door deze branche 14 procent meer omgezet in euro’s en 12 procent in volume. De binnenlandse omzetwaarde was ruim 7 procent hoger en het bijbehorende afzetvolume bijna 4 procent.

Orderontvangst ietsje hoger in december

De waarde van de orderontvangsten was in december slechts 1 procentje hoger dan die van december 2005. Met dit groeicijfer kwam de waarde van de orderontvangst in het vierde kwartaal bijna 7 procent hoger uit, terwijl in de eerste drie kwartalen van 2006 dubbele cijfers werden genoteerd. Over heel 2006 was de waarde van de ontvangen orders 15 procent hoger dan in 2005.

Hogere prijzen

Ook in december 2006 liggen de import- en de verbruiksprijzen weer boven het niveau van dezelfde maand het jaar ervoor. De importprijs was 12 procent hoger en de totale verbruiksprijs nam 10 procent toe. Deze gestegen verbruiksprijs vertaalt zich in een ruim 3,5 procent hogere verkoopprijs. In 2006 was de verkoopprijs gemiddeld ruim 3 procent hoger dan in 2005. Voor de verbruiksprijs was dit bijna 7 procent. De ontwikkelingen op de wereldmarkt zijn van grote invloed geweest op de prijsontwikkeling in deze branche. In het eerder verschenen webmagazine-artikel ‘Fors hogere prijzen metaalindustrie’ van 30 januari 2007 is hier nader op ingezoomd.

Productie in de plus

In december 2006 was het volume van de gemiddelde dagproductie 11 procent groter dan dat van december het jaar ervoor. Dit is het hoogste groeipercentage ooit gemeten sinds het basisjaar 2000. Met dit groeicijfer is het volume van de gemiddelde dagproductie in het vierde kwartaal uitgekomen op een plus van 8 procent. Voor heel 2006 is het productievolume met bijna 3,5 procent toegenomen.

Volume bruto toegevoegde waarde groter

Het volume van de bruto toegevoegde waarde was in het derde kwartaal van 2006 bijna 2,5 procent groter dan in het derde kwartaal van 2005. Ook in de eerste twee kwartalen van 2006 werd een grotere waarde gemeten. Over heel 2005 bekeken, was het volume van de bruto toegevoegde waarde bijna 1,5 procent kleiner.

Omzet, productie en prijzen (januari 2004–december 2006)
(3-maands voortschrijdend gemiddelde)

Omzet, productie en prijzen (januari 2004–december 2006)