Oordeel en verwachtingen: voeding- en genotmiddelenindustrie

Uit de Conjunctuurtest van januari 2007 blijkt dat het beeld in de voeding- en genotmiddelenindustrie gelijk is aan december. Er zijn in december wel iets meer orders ontvangen, maar de oordelen zijn nagenoeg onveranderd. De ondernemers zijn deze maand voorzichtig over de toekomstige productie. Ook over de verwachte buitenlandse afzet zijn de ondernemers voorzichtig. Het algemene beeld in de branche kan omschreven worden als licht optimistisch, maar voorzichtig.

Meer orderontvangsten en gelijkblijvende oordelen

De ondernemers ontvingen naar eigen zeggen in december iets meer orders dan in november, zowel vanuit binnen- als buitenland. Het oordeel over deze orderontvangsten is licht verbeterd. De indexorderpositie en de oordelen over de orderpositie en de voorraden zijn nagenoeg gelijk aan vorige maand. Het sentiment onder de ondernemers is in 2006 veranderd van licht negatief naar licht positief.

Orderpositie, oordeel 1 en index 2

Orderpositie, oordeel en index

1) oordeel orderpositie = saldo van het percentage ondernemers dat positief of negatief oordeelt
2) index orderpositie = ontvangen orders uitgedrukt in maanden werk, geïndexeerd

Stijgende afzetprijzen verwacht

In december is volgens de ondernemers de productie nagenoeg gelijk aan november. Voor de periode januari tot en met maart zijn de ondernemers voorzichtig in hun verwachting betreffende productie. Wel worden door een grote meerderheid stijgende afzetprijzen verwacht. De verwachting over de toekomstige personeelssterkte is iets verslechterd. Er zijn nu weer meer ondernemers die een daling van het aantal medewerkers voorzien dan die een stijging verwachten. Deze verwachtingen van de branche zijn iets pessimistischer dan de verwachtingen in de gehele industrie.

Verwachting3 voor januari tot en met maart 2007

Verwachting voor januari tot en met maart 2007

3) saldo van het percentage ondernemers dat een toename of een afname verwacht

Verbeterde concurrentiepositie op de binnenlandse markt

Uit de kwartaalvragen van de conjunctuurtest blijkt dat volgens de ondernemers in het vierde kwartaal de concurrentiepositie op de binnenlandse markt sterk is verbeterd. Op de buitenlandse markt is het licht verbeterd. De ondernemers verwachten echter geen veranderingen van de buitenlandse afzet in het eerste kwartaal. De bezettingsgraad is in het vierde kwartaal iets gedaald en kwam uit op 82,4. De aanwezige productiecapaciteit wordt door 93 procent van de ondernemers als voldoende beoordeeld.