Oordeel en verwachtingen: textiel-, kleding- en lederindustrie

Uit de Conjunctuurtest van januari 2007 blijkt dat het beeld in de textiel-, kleding- en lederindustrie onveranderd is. De orderontvangsten zijn in december toegenomen, maar het oordeel over de orderontvangsten is nagenoeg gelijk gebleven. Het oordeel over de orderpositie is zelfs licht verslechterd. De ondernemers zijn optimistisch in hun verwachtingen, ze voorzien een stijging van de productie, de buitenlandse afzet en de personeelsomvang voor de komende maanden. Het algemene beeld in de branche kan omschreven worden als optimistisch.

Stijgende orderontvangsten

De totale orderontvangsten zijn verder toegenomen in december. Het oordeel van de ondernemers over deze orderontvangsten is echter licht verslechterd. Het oordeel over de voorraad gereed product is licht verbeterd. De index orderpositie is nagenoeg onveranderd en komt uit op 80,1 (juli 2000=100). Het oordeel over deze orderpositie is echter iets verslechterd. In 2006 is het beeld in deze branche bepaald door een sterk verbeterd sentiment van de ondernemers.

Orderpositie, oordeel 1 en index 2

Orderpositie, oordeel en index

1) oordeel orderpositie = saldo van het percentage ondernemers dat positief of negatief oordeelt
2) index orderpositie = ontvangen orders uitgedrukt in maanden werk, geïndexeerd

Ondernemers zeer optimistisch in hun verwachtingen

In december hebben de ondernemers naar eigen zeggen een stijging van de productie ten opzichte van november gerealiseerd. Een grote meerderheid van de ondernemers verwacht voor januari tot en met maart een verdere toename van de productie. Dit zal volgens hen gepaard gaan met hogere afzetprijzen. Van de ondernemers verwacht 8 procent een toename van het aantal werknemers, terwijl 3 procent een daling voorziet. Hiermee zijn de optimisten voor de vijfde maand op rij in de meerderheid. De verwachtingen van deze branche voor de komende maanden zijn optimistischer dan de verwachtingen van de totale industrie.

Verwachting3 voor januari tot en met maart 2007

Verwachting voor januari tot en met maart 2007

3) saldo van het percentage ondernemers dat een toename of een afname verwacht

Licht verbeterde concurrentiepositie, flinke toename buitenlandse afzet verwacht

Uit de kwartaalvragen van de conjunctuurtest blijkt dat volgens de ondernemers in het vierde kwartaal de concurrentiepositie op zowel de binnenlandse als buitenlandse markt verder is verbeterd. De ondernemers verwachten dan ook een flinke toename van de buitenlandse afzet in het eerste kwartaal. De bezettingsgraad is in het vierde kwartaal nagenoeg niet veranderd en komt uit op 79,1. Er is tevredenheid bij de ondernemers over de huidige productiecapaciteit, 86 procent beoordeelt deze als voldoende, 10 procent beoordeelt deze als te groot en 4 procent als te klein.