Oordeel en verwachtingen: aardolie-, chemische, rubber- en kunststofindustrie

Uit de Conjunctuurtest van januari 2007 blijkt dat het beeld in de aardolie-, chemische, rubber- en kunststofverwerkende industrie iets is verslechterd. De orderontvangsten zijn afgenomen, maar de oordelen zijn nagenoeg gelijk gebleven. De ondernemers zijn voorzichtig in hun verwachtingen. Er wordt geen verdere toename van de productie verwacht en een afname van de buitenlandse afzet. Het algemene beeld in de branche kan omschreven worden als wisselvallig.

Afnemende orderontvangsten en iets negatievere oordelen

De orderontvangsten zijn in december afgenomen ten opzichte van die in november, wat voor deze tijd van het jaar niet ongewoon is. De index orderpositie komt uit op 106,9 (juli 2000=100). Het oordeel over de orderpositie, orderontvangst en voorraad gereed product zijn iets verslechterd. In deze branche is het beeld in 2006 verbeterd, maar dit is wel gepaard gegaan met veel schommelingen.

Orderpositie, oordeel 1 en index 2

Orderpositie, oordeel en index

1) oordeel orderpositie = saldo van het percentage ondernemers dat positief of negatief oordeelt
2) index orderpositie = ontvangen orders uitgedrukt in maanden werk, geïndexeerd

Ondernemers voorzichtig in hun verwachtingen

De ondernemers zagen in december een lichte toename van de productie ten opzichte van een maand eerder. Ze verwachten voor januari tot en met maart geen verdere toename van de productie meer. Verder voorzien ze hogere afzetprijzen in de komende periode. De verwachtingen over de personeelssterkte zijn iets verslechterd ten opzichte van die van december. Het saldo van de ondernemers, die een toename of afname van de personeelssterkte verwachten, is -3, waar dit vorige maand 0 was.

Verwachting3 voor januari tot en met maart 2007

Verwachting voor januari tot en met maart 2007

3) saldo van het percentage ondernemers dat een toename of een afname verwacht

Concurrentiepositie ongewijzigd

Uit de kwartaalvragen van de conjunctuurtest blijkt dat volgens de ondernemers in het vierde kwartaal de concurrentiepositie op zowel de binnenlandse als buitenlandse markt nauwelijks is veranderd. De ondernemers verwachten bovendien een afname van de buitenlandse afzet in het eerste kwartaal. De bezettingsgraad is in het vierde kwartaal licht gestegen en komt uit op 85,6. Het oordeel over de productiecapaciteit is in dit kwartaal ook nagenoeg gelijk gebleven.