Realisaties: papier- en grafische industrie

In november 2006 nam in vergelijking met dezelfde maand een jaar eerder de omzet in de papier- en grafische industrie zowel in euro’s als in eenheden product toe. Daarnaast werd er ook meer geproduceerd. De orderontvangst vertegenwoordigde een hogere waarde en ook de prijzen waren hoger. Het volume van de bruto toegevoegde waarde was in het derde kwartaal van 2006 kleiner dan in hetzelfde kwartaal van 2005.

Ontwikkeling omzet, orders, prijzen en productie
(november 2005 t.o.v. november 2006)

Ontwikkeling omzet, orders, prijzen en productie

Hogere omzet in november

De omzet in de papier- en grafische industrie was in november 2006 bijna 6 procent hoger dan in november 2005. De hogere omzet kwam vrijwel geheel voor rekening van de grafische industrie. In deze bedrijfstak werd bijna 9 procent meer omzet gerealiseerd, terwijl in de papierindustrie de omzet slechts met krap 0,5 procent toenam. Vooral de papierindustrie had te maken met hogere afzetprijzen. Dit vertaalde zich in een ruim 3 procent kleiner volume van de gemiddelde dagomzet (omzetvolume). In het binnenland werd bijna 2 procent minder eenheden product afgezet en in het buitenland liep het afzetverlies op tot 4 procent. De grafische industrie vertoonde een gunstiger beeld. Het omzetvolume was 8 procent groter. Deze toename komt vooral door toedoen van een grotere afzet in het buitenland van ruim 25 procent. In het binnenland werden 6 procent meer producten verkocht.

Hogere orderontvangsten

In november 2006 was de waarde van de orderontvangsten in de papierindustrie 1 procent hoger dan in november een jaar eerder. Daarmee is de waarde van de orderontvangsten inmiddels al anderhalf jaar iedere maand hoger dan dezelfde maand van het voorgaande jaar.

Prijzen hoger

Mede door ruim 3 procent hogere importprijzen waren in november 2006 de kosten voor gebruikte grond- en hulpstoffen (verbruiksprijs) in de papier- en grafische industrie ruim 3 procent hoger dan in november 2005. Door de gestegen kosten zijn ook de producten van deze branche duurder geworden. De afzetprijs was namelijk 2 procent hoger. Het beeld van gestegen prijzen is ook zichtbaar in de afzonderlijke bedrijfstakken. In de papierindustrie is het niveau van de prijsstijging hoger dan het gemiddelde in de branche, terwijl in de grafische industrie de prijzen gemiddeld juist minder hard toenemen dan het branchegemiddelde.

Meer productie

In november 2006 was het productievolume in de hele branche ruim 3 procent groter dan in de vergelijkbare maand van 2005. Het is een klein lichtpuntje, want in twee jaar tijd was in geen enkele maand het productievolume groter dan in november 2006. In deze periode presteerde de papierindustrie relatief beter dan de grafische industrie.

Volume bruto toegevoegde waarde kleiner

In het derde kwartaal van 2006 was het volume van de bruto toegevoegde waarde 2,5 procent kleiner dan in hetzelfde kwartaal van 2005. In de eerste twee kwartalen van 2006 werd nog een groter volume gemeten. Over 2005 was het volume van de bruto toegevoegde waarde 0,5 procent groter dan in 2004.

Omzet, productie en prijzen (november 2003– november 2006)
(3-maands voortschrijdend gemiddelde)

Omzet, productie en prijzen (november 2003– november 2006)