Realisaties: metaal-, elektrotechnische en transportmiddelenindustrie

De metaal-, elektrotechnische en transportmiddelenindustrie heeft in november 2006, mede dankzij hogere prijzen, flink meer omzet geboekt dan in dezelfde maand een jaar eerder. Ook het volume van de gemiddelde dagomzet was fors groter, net zoals het volume van de gemiddelde dagproductie. De waarde van de orderontvangst was iets hoger en ook de afzetprijzen en de verbruiksprijzen waren wederom hoger. Het volume van de bruto toegevoegde waarde was in het derde kwartaal van 2006 groter dan in hetzelfde kwartaal van 2005.

Ontwikkeling omzet, orders, prijzen en productie
(november 2006 t.o.v. november 2005)

Ontwikkeling omzet, orders, prijzen en productie

Flink meer omzet in november

Net als in oktober 2006 heeft de metaal-, elektrotechnische en transportmiddelenindustrie ook in november 2006 flink meer omgezet dan in dezelfde maand een jaar eerder. Het groeipercentage van 20 procent in november was slechts een fractie lager dan dat van 21 procent in oktober. Hogere afzetprijzen droegen maar gedeeltelijk bij aan de gestegen omzet, want na verrekening van deze prijzen blijkt dat het omzetvolume per werkdag 15 procent groter was dan in november het jaar ervoor. De ontwikkelingen op de buitenlandse markt droegen het sterkst bij aan de omzetgroei. Op de exportmarkt werd 22 procent meer omgezet in euro’s en 17 procent in volume. De binnenlandse omzetwaarde was 18 procent hoger en het bijbehorende afzetvolume 12 procent.

Orderontvangst iets hoger

De waarde van de orderontvangsten was in november ruim 4,5 procent hoger dan die van november 2005. Dit groeicijfer was weer fors kleiner dan dat van oktober, toen er sprake was van herstel van het dipje in september. De vrijwel gelijkblijvende orderontvangst van september was enigszins teleurstellend, want in de twaalf daaraan voorafgaande maanden was de groei beduidend sterker ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder.

Prijzen alweer hoger

Al bijna drie jaar liggen de import- en de verbruiksprijzen elke maand boven het niveau van dezelfde maand het jaar ervoor. Ook in november 2006 werd deze trend voortgezet. De importprijs lag 12 procent boven het prijspeil van een jaar eerder en de totale verbruiksprijs was 10 procent hoger dan in november 2005. Deze gestegen verbruiksprijs vertaalt zich in een 5 procent hogere verkoopprijs. De omvang van de prijsstijging is sinds begin 2005 voor afnemers uit Nederland iets hoger dan voor afnemers uit het buitenland.

Productie in de plus

In november 2006 was het volume van de gemiddelde dagproductie ruim 4,5 procent groter dan dat van november het jaar ervoor. Dit groeipercentage hoort bij de grootste die in de afgelopen twee jaar gemeten zijn.

Volume bruto toegevoegde waarde groter

Het volume van de bruto toegevoegde waarde was in het derde kwartaal van 2006 bijna 2,5 procent groter dan in het derde kwartaal van 2005. Ook in de eerste twee kwartalen van 2006 werd een grotere waarde gemeten. Over heel 2005 bekeken, was het volume van de bruto toegevoegde waarde bijna 1,5 procent kleiner.

Omzet, productie en prijzen (november 2003–november 2006)
(3-maands voortschrijdend gemiddelde)

Omzet, productie en prijzen (november 2003–november 2006)