Realisaties: hout-, bouwmaterialen- en overige industrie

In november 2006 is de omzet van de hout-, bouwmaterialen- en overige industrie hoger uitgekomen dan in dezelfde maand een jaar eerder. Ook het volume van de gemiddelde dagomzet was groter, net als het volume van de gemiddelde dagproductie. De afzet- en verbruiksprijzen waren eveneens hoger. Het volume van de bruto toegevoegde waarde was in het derde kwartaal van 2006 kleiner dan in hetzelfde kwartaal van 2005.

Ontwikkeling omzet, prijzen en productie
(november 2006 t.o.v. november 2005)

Ontwikkeling omzet, prijzen en productie

Meer omzet

De omzet van de hout-, bouwmaterialen- en overige industrie was in november 2006 bijna 9 procent hoger dan in november 2005. Iets minder dan de helft van deze toename kan worden toegeschreven aan de hogere afzetprijzen. Na verrekening dit prijseffect blijkt dat het omzetvolume per werkdag bijna 5 procent groter was. De ontwikkelingen van de binnenlandse en de buitenlandse omzet ontliepen elkaar niet veel. Zo bedroeg de toename van de omzet in het binnenland ruim 9 procent in waarde en bijna 5 procent in volume. En op de buitenlandse markt werd bijna 9 procent meer omzet geboekt, bij een volumegroei van bijna 6 procent.

Prijzen hoger

In november 2006 was de prijs van grond- en hulpstoffen die deze branche importeert ruim 7 procent hoger dan in dezelfde maand het jaar ervoor. De totale verbruiksprijs was ruim 6 procent hoger. Door de gestegen kosten zijn ook de producten van deze branche duurder geworden. De afzetprijs was namelijk bijna 4 procent hoger. Sinds januari 2006 is de binnenlandse afzetprijs elke maand sterker gestegen dan de prijs die aan buitenlandse afnemers wordt berekend. In november 2006 was dit respectievelijk bijna 4,5 procent en ruim 2,5 procent.

Meer productie

Vergeleken met november 2005 is het volume van de gemiddelde dagproductie van de hout-, bouwmaterialen- en overige industrie in november 2006 met bijna 2 procent toegenomen. Hiermee is het productievolume over de eerste elf maanden van 2006 vrijwel gelijk aan dat van dezelfde periode in 2005.

Volume bruto toegevoegde waarde kleiner

Het volume van de bruto toegevoegde waarde was in het derde kwartaal van 2006 bijna 2 procent kleiner dan in het vergelijkbare kwartaal van het jaar ervoor. Ook het tweede kwartaal van 2006 werd met een min afgesloten. Het jaar 2005 werd afgesloten met een volumestijging van de bruto toegevoegde waarde van 2 procent.

Omzet, productie en prijzen (november 2003 – november 2006)
(3-maands voortschrijdend gemiddelde)

Omzet, productie en prijzen (november 2003 – november 2006)