Oordeel en verwachtingen: hout-, bouwmaterialen- en overige industrie

De Conjunctuurtest van december 2006 laat een verbeterd beeld zien in de hout-, bouwmaterialen- en overige industrie. Het oordeel over de orderontvangsten en de voorraad gereed product is licht verbeterd. Voor de komende maanden zijn de ondernemers voorzichtig: ze verwachten een gelijkblijvende productie, hogere afzetprijzen en een onveranderende personeelssterkte. Het algemene beeld in de branche blijft echter duiden op optimisme.

Meer orderontvangsten, stemming licht verbeterd

De ondernemers ontvingen van oktober op november meer orders. Het oordeel over de orderontvangsten is licht verbeterd, net als het oordeel over de voorraad gereed product. De tevredenheid over de orderpositie is nagenoeg gelijk gebleven. De index orderpositie is gestegen en komt uit op 102,7 (juli 2000=100). De stemming in de branche is in 2006 duidelijk verbeterd, onder impulsen van de stijgende orderontvangsten.

Orderpositie, oordeel 1 en index 2

Orderpositie, oordeel en index

1) oordeel orderpositie = saldo van het percentage ondernemers dat positief of negatief oordeelt
2) index orderpositie = ontvangen orders uitgedrukt in maanden werk, geïndexeerd

Stijging afzetprijzen verwacht

Volgens de ondernemers is in november de productie wederom flink toegenomen ten opzichte van de voorgaande maand. In hun verwachting betreffende de productie voor december tot en met februari zijn ze wat voorzichtiger, wat echter gezien de tijd van het jaar niet ongewoon is. De branche is overtuigd van stijgende afzetprijzen komende maanden, 41 procent van de ondernemers verwacht stijgende afzetprijzen en 59 procent gelijkblijvende afzetprijzen. Er zijn geen ondernemers die dalende afzetprijzen voorzien. Verder verwachten de ondernemers per saldo geen verandering in de personeelssterkte voor de komende maanden.

Verwachting3 voor december tot en met februari 2007

Verwachting voor december tot en met februari 2007

3) saldo van het percentage ondernemers dat een toename of een afname verwacht