Oordeel en verwachtingen: papier- en grafische industrie

De Conjunctuurtest van november 2006 laat een ongeveer gelijkblijvend beeld zien in de papier- en grafische industrie. De orderontvangsten zijn in oktober toegenomen en de oordelen over de voorraad gereed product en de orderportefeuille verbeterden licht. Voor de komende periode zijn de ondernemers zeer optimistisch over de toekomstige productie, terwijl de verwachting over de toekomstige personeelssterkte negatief is. Wel wordt er een toename van de buitenlandse afzet voorzien. Het algemene beeld in de branche kan als gematigd positief worden omschreven.

Orderontvangsten toegenomen

Van september op oktober zijn de orderontvangsten gestegen, zowel op de binnenlandse als buitenlandse markt. De ondernemers waren over de orderontvangsten echter iets negatiever gestemd dan vorige maand. De index van de orderpositie is nagenoeg gelijk gebleven en komt uit op 92,6 (juli 2000=100). Het oordeel over de orderpositie en de voorraad gereed product is iets verbeterd. De stemming in deze branche is het laatste jaar overwegend positief.

Orderpositie, oordeel 1 en index 2

Orderpositie, oordeel en index

1) oordeel orderpositie = saldo van het percentage ondernemers dat positief of negatief oordeelt
2) index orderpositie = ontvangen orders uitgedrukt in maanden werk, geïndexeerd

Flinke toename productie verwacht

De ondernemers realiseerden naar eigen zeggen in oktober een toename in de productie. Voor de maanden november tot en met januari verwachten de ondernemers in deze branche een verdere flinke stijging van de productie. Verder voorzien ze een lichte stijging van de verkoopprijzen. De verwachtingen over de personeelssterkte blijven pessimistisch. De verwachtingen zijn in vergelijking met de gehele industrie in deze branche negatief.

Verwachting3 voor november tot en met januari 2007

Verwachting voor november tot en met januari 2007

3) saldo van het percentage ondernemers dat een toename of een afname verwacht