Oordeel en verwachtingen: aardolie-, chemische, rubber- en kunststofverwerkende industrie

Uit de Conjunctuurtest van november 2006 blijkt dat het beeld in de aardolie-, chemische, rubber- en kunststofverwerkende industrie ongeveer gelijk is met oktober. De orderontvangsten zijn nagenoeg gelijk gebleven, net als de diverse oordelen. De ondernemers zijn voorzichtig in hun verwachtingen. Er wordt een toename van de productie verwacht, maar ook een afname van de buitenlandse afzet. Het algemene beeld in de branche kan omschreven worden als gematigd positief.

Gelijkblijvende orderontvangsten en oordelen

De orderontvangsten zijn in oktober per saldo nagenoeg gelijk gebleven ten opzichte van september. De index orderpositie komt uit op 105,3 (juli 2000=100). Het oordeel over de orderpositie, orderontvangst en voorraad gereed product is nagenoeg niet veranderd. In deze branche is het beeld in 2006 verbeterd, maar dit is wel gepaard gegaan met veel schommelingen.

Orderpositie, oordeel 1 en index 2

Orderpositie, oordeel en index

1) oordeel orderpositie = saldo van het percentage ondernemers dat positief of negatief oordeelt
2) index orderpositie = ontvangen orders uitgedrukt in maanden werk, geïndexeerd

Ondernemers voorzichtig in hun verwachtingen

De ondernemers zagen in oktober een toename van de productie ten opzichte van september. Ze verwachten voor november tot en met januari een verdere toename van de productie. Verder voorzien ze hogere afzetprijzen in de komende periode. De verwachtingen over de personeelssterkte zijn nagenoeg gelijk aan die van oktober, er wordt een lichte afname voorzien.

Verwachting3 voor november tot en met januari 2007

Verwachting voor november tot en met januari 2007

3) saldo van het percentage ondernemers dat een toename of een afname verwacht