Realisaties: voedings- en genotmiddelenindustrie

Vooral meer verkopen van voedings- en genotmiddelen in het buitenland hebben in september 2006 geleid tot meer omzet in deze branche vergeleken met vorig jaar. Hogere afzetprijzen hebben een positief effect gehad op de groei van de omzet. Zowel het volume van de gemiddelde dagomzet (omzetvolume) als het volume van de gemiddelde dagproductie (productievolume) waren groter dan in september 2005.

Ontwikkeling omzet, prijzen en productie
(september 2006 t.o.v. september 2005)

Ontwikkeling omzet, prijzen en productie

Meer verkopen voedingsmiddelen in het buitenland

In september 2006 was de omzet van de voedings- en genotmiddelenindustrie ruim 6 procent hoger dan vorig jaar. Net als in juli en augustus droeg voornamelijk de toename van de omzet op de buitenlandse markt hieraan bij. De omzet van de voedings- en genotmiddelenindustrie in het buitenland was 12 procent hoger dan in september 2005. De toename van de omzet in Nederland was krap 1 procent hoger. September 2006 telde één werkdag minder dan in 2005. Als de omzet gecorrigeerd wordt voor prijs- en werkdageffecten, is het omzetvolume 9 procent groter uitgevallen dan in september 2005. Zowel in het binnen- als in het buitenland namen de verkopen van voedingsmiddelen toe ten opzichte van vorig jaar. Het omzetvolume in het buitenland is 15 procent groter uitgekomen en die in het binnenland ruim 3,5 procent.

In het derde kwartaal van 2006 was het volume van de omzet bijna 6 procent groter dan in dezelfde periode vorig jaar. Vooral de in het buitenland gerealiseerde dagomzet was in het derde kwartaal met 11 procent sterk groter.

Verbruiksprijzen hoger

De verbruiksprijzen waren in september 2006 3,5 procent hoger dan in dezelfde periode vorig jaar. De afzetprijzen van de voedings- en genotsmiddelenindustrie waren ruim 2 procent hoger. De toename van de prijzen in het buitenland was iets hoger dan de toename van de prijzen voor de Nederlandse klant.

De ontwikkeling van de afzet- en verbruiksprijs in het derde kwartaal was nagenoeg gelijk aan die van september. De prijsontwikkeling in het binnen- en buitenland ontlopen elkaar niet veel.

Meer productie

Het productievolume van de voedings- en genotmiddelenindustrie is in september 2006 met ruim 1,5 procent toegenomen ten opzichte van vorig jaar.

Deze toename is half zo groot als de groei van het productievolume in het derde kwartaal. Tussen juli en september is de gemiddelde productie per dag ruim 3 procent groter uitgekomen dan in dezelfde periode vorig jaar.

Volume bruto toegevoegde waarde groter

Het volume van de bruto toegevoegde waarde in de voedings- en genotmiddelenindustrie was in het tweede kwartaal van 2006 ruim 1 procent groter dan in het vergelijkbare kwartaal van 2005. Al vijf kwartalen op rij stijgt het volume van de bruto toegevoegde waarde in de voedings- en genotmiddelenindustrie. In het jaar 2005 was dit volume bijna 2 procent groter dan dat in 2004.

Omzet, productie en prijzen (september 2003–september 2006)
(3-maands voortschrijdend gemiddelde)

Omzet, productie en prijzen (september 2003–september 2006)