Realisaties: metaal-, elektrotechnische en transportmiddelenindustrie

De metaal-, elektrotechnische en transportmiddelenindustrie heeft in september 2006 meer omgezet dan in dezelfde maand een jaar eerder. Ook het volume van de gemiddelde dagomzet was groter dan in september 2005. Het volume van de gemiddelde dagproductie was in september duidelijk groter dan dat van een jaar eerder. De waarde van de in september 2006 ontvangen orders bleef nagenoeg gelijk. Ook de afzetprijzen en de verbruiksprijzen waren hoger dan in september 2005.

Ontwikkeling omzet, orders, prijzen en productie
(september 2006 t.o.v. september 2005)

Ontwikkeling omzet, orders, prijzen en productie

Meer omzet in september

In september 2006 heeft de metaal-, elektrotechnische en transportmiddelenindustrie 12 procent meer omgezet dan in dezelfde maand een jaar eerder. Behoudens een kleine min in april was dit jaar de omzet iedere maand hoger dan de overeenkomstige maand van 2005. September telde in 2006 een werkdag minder dan september een jaar eerder. Na verrekening van dit werkdageffect en de hogere afzetprijzen blijkt dat het omzetvolume per werkdag 13 procent groter was dan september het jaar ervoor. De omzetgroei was geheel te danken aan de ontwikkelingen op de buitenlandse markt. Zowel in euro’s als in volume werd op de exportmarkt respectievelijk 12 en 13 procent meer omgezet. In het binnenland was de omzet, zowel in waarde als in eenheden product, nagenoeg gelijk.

Met de voorlopige gegevens van september kunnen ook de cijfers over het derde kwartaal gegenereerd worden. Dan zien we dat omzet in het derde kwartaal ruim 11 procent hoger was dan in het derde kwartaal van 2005. De afzetprijzen waren hoger, maar er was een werkdag minder. Per saldo was het omzetvolume in het derde kwartaal van 2006 ruim 8 procent groter dan dat van een jaar eerder. In het derde kwartaal moest de branche het met name hebben van de export. De buitenlandse omzet was 15 procent hoger en het omzetvolume per werkdag was 12 procent groter. In eigen land nam de omzet toe met ruim 5,5 procent en het omzetvolume per werkdag was 2 procent groter.

Orderontvangst vrijwel gelijk

De waarde van de orderontvangsten was in september vrijwel gelijk aan die van september 2005. Dat is enigszins teleurstellend want in de twaalf daaraan voorafgaande maanden was de groei beduidend sterker ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder.

Doordat de waarde van de orderontvangsten in juli en augustus fors hoger waren dan in juli en augustus 2005 werd het derde kwartaal van 2006 afgesloten met een 16 procent hogere orderontvangst.

Prijzen hoger

Al ruim tweeëneenhalf jaar liggen de import- en de verbruiksprijzen elke maand boven het niveau van dezelfde maand het jaar ervoor. Een trend die in september werd voorgezet. De totale verbruiksprijs was bijna 9 procent hoger dan in september 2005. De importprijs lag bijna 10 procent boven het prijspeil van een jaar eerder. De stijging van de verkoopprijs was minder sterk. Ten opzichte van september 2005 lag deze 4,5 procent hoger. De omvang van de prijsstijging was voor afnemers uit eigen land iets hoger dan voor afnemers uit het buitenland.

In het derde kwartaal van 2006 waren de verbruiksprijzen ruim 8 procent hoger dan in het derde kwartaal van 2005. Ook de afzetprijzen stegen in het derde kwartaal en wel met 4,5 procent. Het niveau van de prijsstijgingen is hoger dan in het eerste half jaar van 2006. Toen waren de verbruiksprijzen en afzetprijzen respectievelijk ruim 4,5 procent en bijna 2,5 procent hoger dan in de eerste zes maanden van het vorige jaar.

Productie in de plus

In september 2006 was het volume van de gemiddelde dagproductie ruim 4 procent groter dan dat van september het jaar ervoor.

Ook in juli en augustus produceerde de branche meer. Daardoor kon het derde kwartaal van 2006 worden afgesloten met een bijna 3,5 procent grotere productie.

Volume bruto toegevoegde waarde groter

Het volume van de bruto toegevoegde waarde was 1,5 procent groter in het tweede kwartaal van 2006 dan in het tweede kwartaal van 2005. In het eerste kwartaal was dit met krap 0,5 procent nog wat minder. De twee daaraan voorafgaande kwartalen kwam het volume van de bruto toegevoegde waarde nog uit in de min. Over heel 2005 bekeken, was het volume van de bruto toegevoegde waarde bijna 1,5 procent kleiner.

Omzet, productie en prijzen (september 2003–september 2006)
(3-maands voortschrijdend gemiddelde)

Omzet, productie en prijzen (september 2003–september 2006)