Realisaties: textiel-, kleding- en lederindustrie

De textiel-, kleding- en lederindustrie heeft in augustus 2006 meer omzet geboekt dan in dezelfde maand van het voorgaande jaar. Zowel de prijzen als de waarde van de ontvangen orders waren iets hoger. Tot slot waren het volume van de gemiddelde dagomzet (omzetvolume) en het volume van de gemiddelde dagproductie (productievolume) groter.

Ontwikkeling omzet, orders, prijzen en productie
(augustus 2006 t.o.v. augustus 2005)

Ontwikkeling omzet, orders, prijzen en productie

Omzet hoger in augustus

De textiel-, kleding- en lederindustrie heeft in augustus 2006 bijna 9 procent meer omgezet dan in dezelfde maand in 2005. In eigen land was de omzettoename met bijna 11 procent zelfs nog iets groter. Op de buitenlandse markt lag de omzet een krappe 7 procent hoger. Na verrekening van de iets hogere afzetprijzen kwam het omzetvolume per werkdag bijna 8 procent groter uit. Binnen onze landsgrenzen werden 11 procent meer producten verkocht. Op de buitenlandse markt was het volume van de gemiddelde dagomzet ruim 5 procent groter dan in augustus 2005.

Iets meer orders

In augustus 2006 lag de waarde van de orderontvangsten van de textiel-, kleding- en lederindustrie bijna 1 procent hoger dan in dezelfde maand in 2005.

Prijzen iets hoger

Al bijna twee jaar liggen zowel de afzet- als de verbruiksprijzen elke maand hoger dan in dezelfde maand van het voorafgaande jaar. Ook in augustus 2006 was dat weer het geval. De verbruiksprijzen lagen bijna 3 procent hoger. Deze hogere kosten van grond- en hulpstoffen werden slechts gedeeltelijk doorberekend aan de klanten, want de afzetprijzen waren bijna 1 procent hoger. Vooral de buitenlandse klanten kregen de rekening gepresenteerd. Zij betaalden 1,5 procent hogere prijzen voor de producten uit deze branche, terwijl de afzetprijzen in eigen land vrijwel gelijk bleven.

Ook productie groter

Het volume van de gemiddelde dagproductie van de textiel-, kleding- en lederindustrie was in augustus 2 procent groter dan in augustus 2005. Voor januari tot en met augustus 2006 is het productievolume 2,5 procent groter dan voor dezelfde periode in 2005. Daarmee heeft de branche na de aardolie-, chemische, rubber- en kunststofindustrie de hoogste productie binnen de industrie.

Volume bruto toegevoegde waarde opnieuw groter

In het tweede kwartaal van 2006 was het volume van de bruto toegevoegde waarde in de textiel-, kleding- en lederindustrie ruim 1 procent groter dan in het vergelijkbare kwartaal van 2005. In het eerste kwartaal was dit nog bijna 3 procent. Over het hele jaar 2005 was dit volume nog bijna 4,5 procent kleiner dan in 2004.

Omzet, productie en prijzen (augustus 2003–augustus 2006)
(3-maands voortschrijdend gemiddelde)

Omzet, productie en prijzen (augustus 2003–augustus 2006)