Realisaties: hout-, bouwmaterialen- en overige industrie

In augustus 2006 heeft de hout-, bouwmaterialen- en overige industrie meer omgezet als in dezelfde maand van 2005. Ook het volume van de gemiddelde dagomzet (omzetvolume) kwam hoger uit. De verbruiks- en afzetprijzen waren eveneens hoger dan in de overeenkomstige maand een jaar eerder. Daarentegen was het volume van de gemiddelde dagproductie nagenoeg even groot aan dat van augustus 2005.

Ontwikkeling omzet, prijzen en productie
(augustus 2006 t.o.v. augustus 2005)

Ontwikkeling omzet, prijzen en productie

Meer verkocht in augustus

In augustus 2006 was ten opzichte van dezelfde maand in 2005 de omzet van de hout-, bouwmaterialen- en overige industrie 15 procent hoger. De omzetgroei was op de binnen- en de buitenlandse markt nagenoeg gelijk. Na verrekening van het effect van hogere afzetprijzen blijkt dat het omzetvolume 12 procent groter was dan in augustus 2005. De ontwikkelingen van het omzetvolume op de binnen- en buitenlandse markt ontliepen elkaar nauwelijks.

Hogere verbruiksprijs en afzetprijs

Al ruim twee jaar lang liggen de import- en de verbruiksprijzen elke maand boven het niveau van dezelfde maand het jaar ervoor. Ook in augustus waren de kosten voor gebruikte grond- en hulpstoffen (de verbruiksprijs) weer hoger. De verbruiksprijs lag toen 8 procent hoger dan in augustus 2005. De afzetprijs lag in augustus 2006 bijna 3,5 procent hoger dan in augustus een jaar eerder.

Evenveel productie

In augustus 2006 was het volume van de gemiddelde dagproductie vrijwel gelijk aan dat van augustus 2005. Ook in de eerste acht maanden van 2006 bleef het productievolume nagenoeg op hetzelfde niveau als in dezelfde periode een jaar eerder.

Volume bruto toegevoegde waarde kleiner

Het volume van de bruto toegevoegde waarde was in het tweede kwartaal van 2006 bijna 3 procent kleiner dan in het vergelijkbare kwartaal van het jaar ervoor. De afname komt nadat vier kwartalen op rij het volume toenam ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Het jaar 2005 werd afgesloten met een volumestijging van de bruto toegevoegde waarde van 2 procent.

Omzet, productie en prijzen (augustus 2003 – augustus 2006)
(3-maands voortschrijdend gemiddelde)

Omzet, productie en prijzen (augustus 2003 – augustus 2006)