Realisaties: aardolie-, chemische, rubber- en kunststofindustrie

In augustus is in de aardolie-, chemische, rubber- en kunststofindustrie meer omzet gerealiseerd dan in augustus 2005. Ook de waarde van de ontvangen orders kwam hoger uit. De verbruiksprijs en afzetprijs waren in augustus, mede door de hogere prijs van ruwe olie, hoger dan in dezelfde maand een jaar eerder. De waarde van de gemiddelde dagomzet (omzetvolume) en gemiddelde dagproductie (productievolume) waren eveneens groter.

Ontwikkeling omzet, orders, prijzen en productie
(augustus 2006 t.o.v. augustus 2005)

Ontwikkeling omzet, orders, prijzen en productie

Hogere omzet in augustus

De omzet in de aardolie-, chemische, rubber- en kunststofindustrie was in augustus 14 procent hoger dan in augustus 2005. Hogere afzetprijzen hadden een positief effect op de omzet. Verrekening van het prijseffect leidt tot een groter omzetvolume van bijna 5 procent. De groei van het omzetvolume was in eigen land met ruim 5 procent iets groter dan de buitenlandse groei van bijna 4,5 procent. In de eerste acht maanden van 2006 nam het omzetvolume in de branche toe met krap 2 procent. Vooral de chemische industrie deed het in die periode goed met een toename van bijna 6,5 procent.

Orderontvangst ook hoger in augustus

In augustus 2006 was de waarde van de orderontvangsten in de chemische industrie met 17 procent toegenomen ten opzichte van augustus vorig jaar. Al ruim tweeëneenhalf jaar lang is iedere maand de waarde van de orderontvangsten hoger dan in dezelfde maand een jaar eerder.

Weer hogere prijzen

De prijs van ruwe olie op de wereldmarkt lijkt voorlopig over zijn hoogtepunt heen. Ook de stijging van de prijs van grond- en hulpstoffen in augustus is met 11 procent aanzienlijk minder fors dan het beeld van de afgelopen tweeëneenhalf jaar. Door de toename van de verbruiksprijzen nam in de gehele branche de afzetprijs met bijna 9 procent toe. De ontwikkelingen op de binnenlandse en buitenlandse markt ontlopen elkaar nauwelijks.

Productie groter in augustus

In augustus 2006 was het productievolume van de aardolie-, chemische, rubber- en kunststofindustrie bijna 3 procent groter dan in augustus 2005. Al ruim een jaar is de productie telkens groter dan in dezelfde maand een jaar eerder.

Bruto toegevoegde waarde groter

Het volume van de bruto toegevoegde waarde in de aardolie-, chemische, rubber- en kunststofindustrie was in het tweede kwartaal ruim 4 procent groter dan in het vergelijkbare kwartaal van 2005. In het eerste kwartaal van 2006 was het nog bijna 5 procent groter. Het jaar 2005 werd nog afgesloten met een volume dat nagenoeg gelijk was aan dat van 2004.

Omzet, productie en prijzen (augustus 2003–augustus 2006)
(3-maands voortschrijdend gemiddelde)

Omzet, productie en prijzen (augustus 2003–augustus 2006)